El refugi antiaeri de la Guerra Civil de Ripoll es podrà visitar a mitjans d'abril

L'Ajuntament comença la segona fase de les obres, que tindran un cost de 42.000 euros

L'entrada al refugi antiaeri de Ripoll
L'entrada al refugi antiaeri de Ripoll | ACN
Redacció
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:32h
Aquesta setmana han començat a Ripoll els treballs de la segona fase per fer visitable el refugi antiaeri de la Guerra Civil. Amb una durada d'uns dos mesos i mig, consistiran en consolidar l'entrada est (existien dues rampes per baixar-hi) que serà l'accés als visitants. També s’acabaran d’excavar i consolidar els túnels interiors i s’adequaran amb la il·luminació i accessibilitat. Un cop enllestit, les visites es faran programades i amb un guia per les condicions de l'espai.

Els treballs s’han licitat per un import de 42.000 euros, dels quals l'àrea de Cultura de la Diputació de Girona n’aporta 28.000 euros i la resta provenen del consistori.

El refugi antiaeri es troba soterrat a la zona de la plaça de l'Ajuntament de Ripoll. L'estructura data del 1938 però que a dia d'avui no es coneix exactament fins on arriben els túnels. Les dades històriques fan referència a l'aturada de les excavacions per estar massa a prop d'un canal i haver-hi risc d'inundació. És per això que caldrà fer un estudi arqueològic per determinar la llargada dels passadissos, que s'estenen cap al centre de la plaça de l'Ajuntament.

El cap de l’Àrea de Serveis al Territori, Sostenibilitat i Empresa del consistori, Joaquim Colomer, ha detallat aquest dilluns que "no es descarta una tercera fase per intentar rescatar el 100% dels túnels que hi havia".

Segons Colomer, amb aquestes obres es vol recuperar "una part important del passat de la vila, recordant quins eren els mitjans que llavors tenien per protegir-se dels bombardejos i atacs de la Guerra Civil”.
 

Una fotografia històrica del refugi antiaeri Foto: ACN


Les obres i l’adaptació de l’entrada que s'estan fent aquests dies també comporten la supressió de les places d’estacionament i càrrega de vehicles elèctrics. Està previst que, a curt termini, se'n facin a la plaça Abat Oliba, juntament amb els altres tres que ja hi ha a la ciutat, com és al passeig de la Farga Catalana, la ronda Castelladral i al carrer Sant Francesc (CAP).

Una troballa casual
Amb la instal·lació dels contenidors soterrats de la plaça el febrer del 2007, es va descobrir part de l'estructura soterrada del refugi. Aquella obra va malmetre una part de la galeria del refugi. Concretament van tallar uns quatre metres finals de la galeria d'accés fins a la intersecció amb la galeria principal. És per això que les obres de la primera fase han permès recuperar parcialment el recorregut del refugi.

L'any 2015 es va reconèixer com a Bé Cultural d'Interès Local i des de llavors està protegit. Les obres estan supervisades per tècnics de patrimoni.
 

El regidor de Serveis de Ripoll, Joaquim Colomer, a l'entrada del refugi. Foto: ACN