Polèmica a Sant Joan de les Abadesses amb el nou carril bici i els aparcaments

El nou eix cívic implicarà la pèrdua d'una trentena de places de pàrquing en una zona molt concorreguda, lamenten des d'ERC

Mapa del nou eix cívic
Mapa del nou eix cívic | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
Redacció
29 de gener del 2022
L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va anunciar fa uns dies que impulsaria un eix viari que connectaria la plaça Clavé i la Coromina del Bac a través d’un itinerari reservat per a bicicletes, patinets i altres vehicles d’ús personal, en especial, cadires de rodes.

La iniciativa constarà d’un carril reservat, de doble direcció, de dos metres i mig d’amplada, amb senyalització horitzontal i vertical, de 800 metres de recorregut i que se situarà a l’alçada de la calçada. També tindrà elements separadors i fitons de protecció per millorar la seguretat de les persones que l’utilitzaran. De forma addicional s’instal·laran aparcaments de bicicletes tancats per protegir-les, i també hi haurà càmeres de seguretat que vigilaran els aparcaments i el recorregut per tal d’assegurar que es respecten les normes de circulació.

L’acció també obligarà a la reordenació de la circulació de vehicles motoritzats i de les places d’aparcament per a l’espai necessari per al carril bici. La principal afectació serà que el carrer Ramon d’Urg tindrà un únic sentit de circulació: el tram entre el carrer Sant Isidre i el carrer Abat Ramon de la Bisbal tindrà sentit Ripoll; el tram entre el carrer Abat Ramon de la Bisbal i Mare de Déu del Prat tindrà sentit Camprodon.

La proposta no ha agradat ERC, a l'oposició del consistori. Els republicans lamenten que 
implicarà "la pèrdua de més de 30 aparcaments en una zona altament concorreguda pels serveis bàsics que s’hi troben, com el consultori mèdic i la Fundació Emma".

"Aquesta pèrdua d’aparcaments comportarà un greuge evident per totes aquelles persones, majoritàriament  grans o amb mobilitat reduïda, que hagin de desplaçar-se al consultori, pels familiars dels usuaris de la residència geriàtrica i dificultarà, també, l’aparcament dels veïns de l’entorn immediat, així com l’afectació dels comerços propers", explica ERC en una nota.

Els republicans també es queixen que el tram del carril bici ubicat al carrer Ramon d’Urg no s’ha consensuat "ni a nivell polític, ni ciutadà, atès que el Pla de Mobilitat Sostenible, del qual teòricament forma part aquesta acció no s’ha aprovat per plenari municipal". 

ERC considera que cal fomentar l’ús de bicicletes i patinets, però el traçat del carrer Ramon d’Urg respon a una acció "poc pensada i poc consensuada". Així, pensen que hi ha opcions més factibles i realistes, com el camí ral, el camí de darrera del camp de futbol o el carrer de la Font dels Estudiants. 

El grup republicà també defensa apaivagar la velocitat dels vehicles motoritzats en alguns carrers de la vila, com el propi carrer Ramon d’Urg, a la plaça de l’Abadia o a l’entorn d’alguns equipaments.

Per tot plegat, el grup municipal d’ERC demana que es replantegi el traçat del carril bici del carrer Ramon d’Urg i es consensuï un nou tram que permeti el desplaçament de bicicletes i patinets sense implicar la pèrdua d’aparcaments al centre de la vila, "evitant l’evident perjudici per veïns i comerços de Sant Joan de les Abadesses".