L'Audiència Nacional rebutja investigar la mort de l'imam de Ripoll

Els magistrats consideren que Abdelbaki es-Satty va morir un dia abans dels atemptats

L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty
L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty
Redacció
28 de gener del 2022
Actualitzat a les 10:20h
La sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional ha rebutjat practicar les proves que han sol·licitat algunes acusacions i defenses destinades a tornar a verificar que l'imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, va morir en l'explosió de la casa d'Alcanar un dia abans dels atemptats a Barcelona i Cambrils el 17 d'agost del 2017 perquè tenen "dubtes raonables" que fos així. En aquest sentit, els magistrats donen suport a la sentència del 17-A, que conclou que va morir allà.

En una interlocutòria d'aquest dimarts, a la qual ha tingut accés Europa Press, la sala contesta a la petició d'alguns recursos perquè en segona instància es practiquin determinades proves i se celebri una vista oral, i rebutja les dues coses.

En concret, descarta les proves que han sol·licitat els pares d'un nen que va morir en l'atac a la Rambla i dels condemnats Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, totes destinades a indagar si Es-Satty va perdre la vida en l'explosió d'Alcanar.

La sala recalca que la sentència del 17-A que recorren "adverteix, en primer lloc, de manera correcta, que no es jutja Es-Satty, i afirma que cal concloure del que s'ha actuat en l'explosió de la casa d'Alcanar que el 16 d'agost del 2017 hi van morir Youssef Aalla i Es-Satty".

En la mateixa línia, els magistrats emfatitzen que, "com molt bé assenyala la sentència", la causa se segueix contra els tres condemnats, "no pas contra els suposats integrants de l'organització que van morir, i menys encara s'enjudicia la mort d'Es-Satty".

En aquest sentit, apunten que "les eventuals proves encaminades a deixar constància de la seva supervivència poden tenir importància en la recerca de la veritat material i la completa satisfacció de les víctimes, especialment dels pares d'un menor mort, i podran produir efectes en una possible reobertura de la causa, però no afecten en res els fets essencials objecte d'enjudiciament".