Denuncien la inacció del Govern per resoldre els danys del senglar a les comarques gironines

Unió de Pagesos avisa que els recomptes incomplets no són la via per acabar amb els estralls que la fauna salvatge provoca en els camps de conreu i en les carreteres veïnes

Danys provocats per senglars en un camp de blat de moro.
Danys provocats per senglars en un camp de blat de moro. | @UnioPagesos.
Redacció
21 de gener del 2022
Unió de Pagesos denuncia públicament la manca de resposta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural davant els problemes causats per la sobrepoblació de senglars a les comarques gironines. En aquest sentit, el sindicat lamenta que la política de l’Administració fins ara només s’ha basat a demanar paciència a la pagesia afectada sense arribar a trenar mesures concretes per a resoldrea aquesta problemàtica, ben palpable en aquestes zones.

El sindicat pagès fa aquestes valoracions després de la reunió sense acord mantinguda la passada setmana entre la pagesia de la zona i Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural; Jordi Ruiz, subdirector general d'Activitats Cinegètiques; Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals; i, Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona.

El sindicat reitera un cop més que troba inútils els cens fets en zones com les Gavarres, ja que no serveixen per reflectir l’abast real de les afectacions en unes zones on la densitat de caps de senglar per quilòmetre quadrat supera amb escreix els límits pautats pel propi Departament per a decretar l’emergència cinegètica per danys de fauna. Eina, però, que el Govern català encara no ha decidit fer servir.

Per això, Unió de Pagesos avisa que els recomptes incomplets no són la via per acabar amb els danys que la fauna salvatge provoca en els camps de conreu i a les carreteres veïnes, on són una amenaça per a la seguretat viària pel risc d’accidents que comporten. De fet, el Departament d’Interior va comptabilitzar l’any passat 920 xocs d’aquest tipus amb dades recollides fins al mes de novembre, unes dades molt similars als 928 sinistres del 2019 i força superiors als 777 de 2020 en què, no cal oblidar-ho, la mobilitat general es va veure reduïda a causa de les mesures restrictives arran de la pandèmia.

Finalment, el sindicat constata també la manca de determinació de l’executiu a l’hora de reformar l’actual sistema d’Àrees Privades de Caça (APC), sistema clarament obsolet datat al segle passat, que no s’ha actualitzat mai degudament i que, en la majoria de casos, dificulta a la pagesia poder gestionar cinegèticament les finques que conrea. En aquest punt, Unió de Pagesos recorda que la Generalitat de Catalunya és qui té les competències per modernitzar aquest sistema, encara que a data d’avui encara no ho hagi fet.