Salut administra 46.000 vacunes al Ripollès en un any

Una usuària de la Residència Assistida Comarcal de Campdevànol, Margarita Turrats, va ser la primera persona a qui es va administrar el vaccí a la comarca

Vacunació de Margarita Turrats, el 30 de desembre de 2020
Vacunació de Margarita Turrats, el 30 de desembre de 2020 | Salut
Pere Pratdesaba
30 de desembre del 2022
Actualitzat a les 12:41h
Aquest dimecres, 30 de desembre, es compleix un any des que Margarita Turrats Masdeu, de 89 anys i usuària de la Residència Assistida Comarcal de Campdevànol va rebre la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 al Ripollès. A hores d'ara, 365 dies després, la campanya de vacunació continua activa.

En tot aquest temps, al Ripollès s'han administrat un total de 46.025 vacunes, 20.282 corresponents a la primera dosi, 17.786 a la segona i 7.957 a la dosi de reforç. Amb la pauta completa ja hi ha 19.589 persones.

Pel que fa a la Regió Sanitària de Girona, s'han administrat més d'1,4 milions de dosis del vaccí en una campanya que ha passat per diferents estadis: des dels equips mòbils per anar a residències, fins a l'obertura de punts de vacunació poblacionals i fins i tot maratons per arribar a la màxima cobertura possible. Avui, el 73% de la població ja té la pauta completa.

Al llarg de l'any, la vacunació s'ha estès progressivament entre diferents col·lectius i franges d'edat, prioritzant els més exposats i vulnerables a la Covid-19. Primer van ser les residències i el personal sanitari de primera línia i el 9 de febrer s'obria per als col·lectius professionals prioritzats (la resta de professionals d'altres branques de la salut, funcionaris de presons i agents dels cossos de seguretat i d'emergències).

Dues setmanes després, el 18 de febrer, s'encetava la vacunació per al personal de tots els centres educatius de fins a 55 anys i el 7 d'abril va ser la data en què la vacuna es va ampliar a la població general. Va ser aleshores quan es va obrir per franges d'edat, en ordre descendent, ja que la població de més edat té més risc de patir complicacions si emmalalteix de coronavirus.

Així doncs, es va començar pels majors de 70 anys i progressivament en el transcurs de l'any es van obrir la resta de grups d'edat a mesura que s'incrementava l'arribada de vacunes, fins que el passat 15 de desembre s'hi van incloure els infants de 5 a 11 anys.

Segons subratlla Salut, "l'inici de la vacunació és el punt final d'un llarg procés científic i d'investigació contra la Covid-19". "El desenvolupament de vaccins va ser un repte sense precedents per poder controlar la pandèmia i s'ha evidenciat a l'hora de prevenir quadres clínics de gravetat", insisteix el Departament.

Un equip de tres infermeres i una supervisora es van desplaçar a la residència de Campdevànol per iniciar la vacunació al Ripollès. Foto: Salut


El desplegament de la campanya ha suposat un gran repte organitzatiu i logístic, especialment per les característiques de conservació i manipulació de les vacunes. Ha estat liderat pels professionals d'infermeria amb la coordinació de l'Agència de Salut Pública i ha comptat també amb la participació d'equips d'infermeres voluntàries i jubilades que ja van començar a tenir un paper clau en la vacunació a les residències.

En el conjunt de l'estratègia vacunal hi han treballat més de 1.300 infermers i infermeres i prop de 650 personal administratiu. Els professionals han portat la immunització contra la covid-19 fins a nuclis aïllats, de difícil accés i també a domicilis. Així mateix, també s'han fet accions amb equips de vacunació mòbils per vacunar col·lectius socialment vulnerables, com ara les persones en situació de sensellarisme o bé els temporers de la campanya agrària de recollida de la fruita. En aquest darrer cas, es van administrar 358 vacunes a treballadors temporers.

Vacunació pediàtrica i dosi de record
A les portes de final d'any la vacunació segueix guanyant terreny amb la immunització dels infants de 5 a 11 anys, l'avanç de la dosi de record, vacunats amb Janssen i AstraZeneca i les primeres dosis a partir de 12 anys. Tal com ha succeït en el transcurs de tota la campanya, els punts vacunals s'han anat adequant al ritme i capacitat del sistema sanitari.

És per això que ha sigut necessari disposar de nou d'espais externs als CAP amb major capacitat. Aquest any es tanca amb un total de nou punts de vacunació pediàtrica: el Molí de l'Anguila de Figueres, el Casal Marià d'Olot, la Sala Eudald Graells de Ripoll, la seu de la Generalitat a Girona, el Pavelló Els Saioners de Santa Coloma de Farners, la Bòbila de Palafrugell, el Local Mas Enlaire de Blanes, l'Espai Mercat de Calella i l'Hotel Pineda Splash de Pineda de Mar. Set d'ells també acullen vacunació a majors de 12 anys, tant primovacunació com segones dosis i de record (Figueres, Olot, Ripoll, Girona, Santa Coloma de Farners, Blanes i Calella).

Si el 27 de desembre de fa un any se celebrava l'entrada de la vacuna a les residències, 365 dies després els centres residencials ja han assolit un 98,5% de cobertura en pauta completa i un 90% en la dosi de record. També la tenen el 76,7% de les persones no residents d'entre 70 o més anys i en el cas de les persones entre 60 i 69 anys, la cobertura és del 60,8%.
 

Les vacunes, arribant a la residència de Campdevànol. Foto: Salut