El 7% dels pacients en cures pal·liatives domiciliàries desitja avançar la mort

Els col·lectius amb més desig són els pacients d'edat avançada i els d'insuficiència renal terminal, segons un estudi en el que hi ha participant gent del Ripollès

L'estudi s'ha fet amb 1.677 pacients de l'àmbit català.
L'estudi s'ha fet amb 1.677 pacients de l'àmbit català. | Arxiu
Redacció
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 14:16h
El 7% dels pacients en cures pal·liatives a casa té desig d’avançar la seva mort. Així ho demostra un estudi en l'àmbit català del grup de recerca Jordi Gol de l’Institut Universitari d’Investigació en AtencióPrimària (IDIAP), que ha enquestat 1.677 persones en aquesta situació, un 69% dels quals a causa del càncer.
 
En una valoració inicial, 112 pacients van manifestar el seu desig d’avançar la mort. Aquesta xifra, que suposa l’esmentat 7%, es va mantenir estable durant la mostra. Segons la investigació, no hi influeixen ni l’edat, ni el gènere, ni l’estat funcional o la tipologia de la malaltia.

Sí que es va notar, però, menys desig d’anticipar la mort, en pacients que rebien l’ajuda de la parella i en aquells que presentaven deteriorament cognitiu. El mateix va passar amb aquells que rebien atenció a domicili de psicòlegs i treballadors socials.

El major percentatge de persones amb voluntat d'anticipar la mort es va detectar en els malalts en la senectut (20%) i en persones amb insuficiència renal terminal (25%). Les majors causes eren el malestarespiritual, així com la manca de sentit i de connexió. La por "al demà" i a morir, segons l'estudi, van ser un element protector.

Hi han participat centres d'atenció primària de l'Alt Empordà, el Ripollès, el Garraf, el Bages, el Pla d'Urgell, el Baix Penedès, les Garrigues, l'Alt Camp i el Pla de l'Estany i el Pallars, així com a les ciutats de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell, Sant Cugat, Reus, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Badalona, i Tortosa, entre d'altres.