Restablert el trànsit de trens entre Planoles i Ribes després del descarrilament

L'accident, sense ferits, es va produir a causa d'una esllavissada

Tasques de retirada dels blocs de pedra
Tasques de retirada dels blocs de pedra | Adif
Pere Pratdesaba
04 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:42h
El trànsit ferroviari a l'R3 entre Planoles i Ribes de Freser ha quedat restablert a l'inici del servei d'aquest dissabte, després del descarrilament que va patir ahir al matí un tren a causa d'una esllavissada. Les tasques de reparació ja estan totalment finalitzades, segons informa Adif.

El tren sinistrat va sortir de Puigcerdà aquest divendres a les 6.21 hores amb destí Barcelona. La incidència va tenir lloc a les 7.05 hores.

Els 12 viatgers i el personal del tren van resultar il·lesos. Se'ls va evacuar a un pas a nivell situat a uns 300 metres, on van continuar el desplaçament per carretera. Renfe va posar en marxa un servei alternatiu entre les estacions de Ribes i Planoles.

Túnel on hi hagut el sinistre, amb les roques a l'entrada i el tren al fons. Foto: ACN


Segons ha pogut saber l'ACN, el comboi anava a un màxim de 50 km/h, tal com estableix la limitació en aquest punt, quan el conductor va activar el fre d'emergència en veure els blocs de pedra acumulats a l'entrada del túnel.

Els blocs de pedra que van caure estaven situats a la cornisa de l'entrada del túnel on va descarrilar el tren. De fet, segons ha pogut comprovat l'ACN, malgrat que el maquinista va poder accionar el fre d'emergència, el tren va recórrer uns metres de via i va quedar aturat a l'interior del túnel, on va sortir de la via per l'eix de davant.

Tècnics d'Adif es van desplaçar al punt de la incidència per avaluar els danys a la infraestructura i les causes de la esllavissada. Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat va activar inicialment la prealerta del pla Ferrocat –que va finalitzar a dos quarts d'onze del matí- i els Bombers de la Generalitat van enviar set dotacions fins al lloc de l'accident.
 

Primer pla de les roques de l'esllavissada. Foto: ACN