Descarrilament sense ferits d'un tren entre Planoles i Ribes de Freser per una esllavissada

Al comboi hi viatjaven 12 persones, que han estat traslladades per carretera a la seva destinació

Túnel on hi hagut el sinistre, amb les roques a l'entrada i el tren al fons
Túnel on hi hagut el sinistre, amb les roques a l'entrada i el tren al fons | ACN
Pere Pratdesaba
03 de desembre del 2021
Actualitzat el 04 de desembre a les 11:39h
Una esllavissada ha provocat el descarrilament d'un tren que ha sortit de l'eix a l'R3 entre Planoles i Ribes de Freser. Es tracta del tren que ha sortit de Puigcerdà a les 6.21 hores amb destí Barcelona. La incidència ha tingut lloc a les 7.05 hores.

Els 12 viatgers i el personal del tren han resultat il·lesos. Se'ls ha evacuat a un pas a nivell situat a uns 300 metres, on han continuat el desplaçament per carretera. Renfe ha posat en marxa un servei alternatiu entre les estacions de Ribes i Planoles.

Segons ha pogut saber l'ACN, el comboi anava a un màxim de 50 km/h, tal com estableix la limitació en aquest punt, quan el conductor ha activat el fre d'emergència en veure els blocs de pedra acumulats a l'entrada del túnel.

Els blocs de pedra que han caigut estaven situats a la cornisa de l'entrada del túnel on ha descarrilat el tren. De fet, segons ha pogut comprovat l'ACN, malgrat que el maquinista ha pogut accionar el fre d'emergència, el tren ha recorregut uns metres de via i ha quedat aturat a l'interior del túnel, on ha sortit de la via per l'eix de davant.

Tècnics d'Adif s'han desplaçat al punt de la incidència per avaluar els danys a la infraestructura i les causes de la esllavissada. Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat ha activat inicialment la prealerta del pla Ferrocat –que ha finalitzat a dos quarts d'onze del matí- i els Bombers de la Generalitat han enviat set dotacions fins al lloc de l'accident.
 

Primer pla de les roques de l'esllavissada. Foto: ACN