​Coses que no podem oblidar de les dents

S'ha de fer servir pasta amb fluor des de l'erupció de la primera dent

Marina Bosch Moreno
01 de desembre del 2021
Els adults tenim 32 peces dentals, els nens amb dentició temporal en tenen 20. La primera dent acostuma a sortir entre els 6 mesos i els 18 mesos (més o menys). Quan erupciona una dent les altres també van sortint fins els 3 anys. Hem de tenir present que surten tard, també farà el recanvi més tard.

La dentició comença pels incisius inferiors centrals inferiors, després els superiors, els laterals inferiors, els superiors... veureu que en poc temps té 4 dents.

Un gran nombre de nens presenten càries en edat escolar i totes les càries han de ser tractades i valorades, ja que si no és així es poden veure afectades les dents definitives i el teixit que les envolta.

Molts pares pensen que les pastes de dents s'han d'utilitzar a partir dels dos anys i no és cert, s'ha de fer servir pasta amb fluor des de l'erupció de la primera dent.

El protocol de l'Associació Espanyola de Pediatria recomana que des de l'erupció de la primera dent dins els 3 anys s'utilitzi una pasta de dents de 1000 ppm de fluor, utilitzant l'equivalent a un gra d'arròs sobre el raspall. Entre els 3 i els 6 anys és aconsellable usar la mateixa pasta de dents però subministrant l'equivalent a la mida d'un pèsol. A partir dels 5 anys es poden fer servir pastes amb 1450 ppm de fluor posant l'equivalent a un pèsol en el raspall.

És important saber que en molts productes destaca l'edat per utilitzar aquella pasta i no hauríem de mirar aquests números sinó la quantitat de fluor que tenen (ppm de fluor). Les pastes que tenen menys de 1000 ppm no les utilitzarem en nens menors de 6 anys com a mètode de prevenció, ja que són insuficients. En canvi, amb els nens que tenen més de 6 anys farem servir pastes amb 1450ppm.

Les millors mesures preventives per evitar càries són el raspallat mínim de 2 vegades al dia (el més important és la nit) i amb una durada de 2 minuts. No oferir sucs, ja que es multiplica el risc de patir càries i no sucar mai el xumet en melmelada, mel...

Si una dent que no es de llet cau, el més important és mantenir la calma, recollir la dent per la corona (mai per l'arrel), rentar-la amb sèrum fisiològic (mai amb sabó), submergir la dent en llet, sèrum o saliva del propi nen, i en un marge de temps de 1 hora anar a un odontòleg perquè valori tornar-la a posar.

Marina Bosch Moreno
Tècnic higiene bucodental