El Govern premia el restaurant agrobotiga Casa Rudes, amb 125 anys d'història

L'establiment de Sant Joan de les Abadesses es va fundar el 1893 i ha tingut continuïtat durant quatre generacions

Entrada de l'establiment
Entrada de l'establiment | Casa Rudes
Pere Pratdesaba
18 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:24h
El Govern ha lliurat els premis als Establiments Comercials Centenaris del 2019 i del 2020 en un acte que s'ha celebrat aquest dimecres al Palau de la Generalitat. En total s'han atorgat 33 distincions, 24 a comerços i mercats municipals centenaris per la seva trajectòria de cent o més anys de servei al comerç i nou a establiments comercials i mercats amb cent cinquanta o més d'història. "Aixecar la persiana és també posar cada dia en marxa el país", ha dit el president Pere Aragonès, que ha presidit la cerimònia d'entrega. Entre els premiats destaquen el Mercat de la Boqueria, que va obrir el 1840, l'Adrogueria-Celler Porta Comerç, de Montblanc, fundada el 1800, o la Farmàcia Alsius, de Banyoles (1760) que és el comerç més antic guardonat.

Entre els distingits, també hi ha el restaurant agrobotiga Casa Rudes de Sant Joan de les Abadesses, que està actiu des 1893. El 2018 va complir 125 anys.

L'establiment conserva el gust i la tradició de la cuina casolana i típica de muntanya de quatre generacions. El menjador té una capacitat màxima de 30 comensals i és ideal per petits grups, és acollidor i restaurat recentment. A l'agrobotiga adjunta si poden adquirir embotits i productes típics de la comarca.

Esta situat al centre  històric de la vila de Sant Joan de les Abadesses, concretament al número 10 del carrer Major.

Reivindicació del comerç
El Govern ha reivindicat la importància del comerç de proximitat i ha agraït "l'esforç extraordinari" del sector i la contribució per "superar la pandèmia". Pel que fa al futur, Aragonès ha promès que l'Executiu estarà al costat dels botiguers en la transformació digital que viu el sector. El president ha dit que entén que aquests canvis poden generar neguits i tensió, però ha dit que la situació s'ha "d'afrontar de cara" per garantir la continuïtat dels comerços. "El Govern està disposat a acompanyar-vos en aquest camí", ha promès.

En el mateix sentit, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, ha dit que la frontera entre el comerç presencial i digital "s'ha difuminat" i "les experiències de compra van canviant", fet que demanarà canvis immediats. "Cadascun dels vostres pobles necessiten la vostra presència", ha assegurat Torrent, que ha recordat que "és fill de botiguers".

"Sé perfectament com de sacrificat és aixecar la persiana cada dia", ha dit, abans d'afegir que intueix "com costa arribar a fer cent anys o més" superant moments molt difícils, amb el confinament domiciliari i les restriccions a l'activitat. "Va ser llavors", ha recordat, "quan vam ser més conscients que mai de com sou d'importants per la vida dels barris, dels carrers, dels pobles i ciutats del país".
 

La botiga de l'establiment. Foto: Casa Rudes