art

Un mural de ceràmica commemora els mil anys de l'expulsió de les abadesses del monestir de Sant Joan

La presentació es farà el proper dissabte, a les sis de la tarda

per Redacció, Ripoll, Catalunya | 15 d'octubre de 2021 a les 08:19 |
Un fragment del mural de ceràmica | Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses
El pròxim dissabte, 16 d’octubre, a les 18 hores, es farà la presentació del mural de ceràmica artesanal fet amb motiu del mil·lenari de l’expulsió de les abadesses del monestir de Sant Joan (1017-2021). L’obra estarà situada al carrer Bisbe Soler i ha estat feta pel taller de les monges benedictines de Sant Benet de Montserrat.

La iniciativa s’emmarca en els actes que recordaven els mil anys de l’expulsió de la comunitat santjoanina de monges benedictines del monestir —fundat el 885— per part de la butlla papal que va aconseguir Bernat de Tallaferro el 1017. L’any 2017 es varen fer unes jornades d’estudi sobre el qual fou el primer monestir femení de Catalunya i llavors es va acordar fer l’encàrrec d’elaborar aquest mural que, un cop enllestit, ha vist posposada la col·locació per la pandèmia de Covid-19.


En el mural, fet a mà, s’hi poden veure les cinc abadesses que varen estar al capdavant del monestir amb elements decoratius relacionats amb característiques que les defineixen. Consta de 207 rajoles cuites a 960°C amb esmalts fets amb fórmules pròpies del taller de Sant Benet, i escollint colors que anessin d’acord amb l’entorn on s’ha col·locat.

Durant l’acte, es repartiran uns fulletons on les mateixes creadores explicaran la iconografia escollida. La presentació comptarà amb la presència de l’abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat, Maria del Mar Albajar, i de l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué.

 

Programa de l'acte. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

 

Participació