Sant Joan de les Abadesses estudia implantar l'habitatge cooperatiu a dos immobles

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) del Ripollès, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i la fundació La Dinamo han organitzat un acte aquest dijous per explicar el model

Primera pedra a la cooperativa d'habitatge Llar Jove de Barcelona
Primera pedra a la cooperativa d'habitatge Llar Jove de Barcelona | Europa Press
Pere Pratdesaba
11 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:16h
La Xarxa d’Economia Solidària (XES) del Ripollès, l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses i la fundació La Dinamo, amb el suport de la Diputació de Girona, han organitzat una jornada per explicar què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, per al pròxim dijous 14 d’octubre, a les 18 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament.

En la trobada, membres de La Dinamo, entitat que es dedica a fomentar i promoure la implantació d’aquest nou model, explicaran els fonaments de l’habitatge cooperatiu centrat en les persones, sense ànim de lucre, assequible, inclusiu i autogestionat, a més de resoldre els dubtes que puguin sorgir a les persones que assisteixin en aquesta sessió divulgativa. L’acte és d’accés lliure i no cal inscripció.

D’altra banda, la XES i l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses van encarregar a La Dinamo l’estudi de viabilitat per conèixer les possibilitats d’implantar un model d’habitatge cooperatiu a Sant Joan de les Abadesses en dos immobles concrets de la vila, analitzant les potencialitats o dificultats d’aquestes dues propostes i la viabilitat econòmica.

La intenció és detectar, a partir de la jornada de dijous, si hi ha algun grup de persones interessades en el projecte. Si fos el cas, es tiraria endavant adaptant el model a la conjuntura. 

Què és l’habitatge cooperatiu?
El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir d’habitatge digne a un preu assequible a les persones sòcies que la conformen. Aquestes gaudeixen d’un dret d’ús indefinit sobre un dels habitatges, mitjançant el pagament d’una quota inicial i una quota d’ús mensual assequible.

Per aconseguir aquest preu assequible, es demana a l'administració pública que cedeixi sòl públic (o edificis, depèn dels models), la qual cosa afavoreix l'abaratiment de la quota. Els usuaris no seran propietaris, sinó que la propietat continuarà sent municipal. Les quotes es destinaran a rehabilitar l'immoble, en ocasions començant des de zero, i per pagar el manteniment o el préstec que s'ha necessitat per iniciar el projecte. "El que pretenem és treure habitatge del model especulatiu", ha explicat un portaveu de la XES a NacióRipollès.

Aquest model concep l’habitatge com a bé d’ús i no d’inversió i aposta per la seva desmercantilització en tant que dret fonamental. És un model col·lectiu impulsat per les futures persones usuàries que permet desenvolupar projectes de convivència socials, participatius i solidaris. Un model que pot incidir en la transformació social amb l’impuls d’una economia solidària i sostenible que posa al centre el benestar i cura de les persones i el medi ambient.

Des de la sectorial d’habitatge cooperatiu i transformador de La Xarxa d’Economia Solidària (XES), on participen des de La Dinamo, s’ha definit cinc principis fonamentals que caracteritzen el model d’habitatge cooperatiu que volen impulsar: l’absència de lucre i la preservació de la propietat col·lectiva, l’assequibilitat i inclusivitat dels projectes, el foment de l’autogestió i la construcció de comunitat, el compromís amb el creixement del model i la intercooperació, i la corresponsabilitat amb l’entorn i el dret a l’habitatge.

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús compta amb un llarg recorregut a diversos països com Alemanya, Dinamarca, Canadà, Regne Unit i Uruguai, entre d’altres. Trobem doncs experiències àmpliament consolidades, tot i que cadascuna d’elles presenta especificitats i recorreguts singulars.

Actualment ja hi ha quatre immobles a Catalunya que conviuen amb aquest model i n’hi ha prop d’una quinzena que s’estan gestant en aquests moments.