Què és la disfàgia?

Signes d'alerta i pautes de bones pràctiques durant els àpats

Gisela Pulido
04 d'octubre del 2021
Actualitzat el 06 d'octubre a les 11:51h
La disfàgia es defineix com un trastorn de la deglució caracteritzat per la dificultat de preparar el bol alimentari i/o fer-lo arribar des de la boca fins a l'estómac. Existeixen diferents tipus de disfàgia, cada un d'ells estarà determinat per la tolerància que presenti el pacient a les diferents textures dels aliments (líquids, sòlids).

Aquest símptoma pot ser causat per: l'envelliment, malalties neurològiques, càncer o altres alteracions anatòmiques. Les principals complicacions que poden provocar la disfàgia, a part de les directament associades amb la seguretat de la deglució (ennuegament, obstrucció respiratòria o infeccions respiratòries) són la desnutrició i la deshidratació, que afecten directament a la qualitat de vida del pacient, podrien evitar-se amb un diagnòstic precoç, tècniques de prevenció, tractament dietètic-nutricional adequat i amb rehabilitació, així doncs, seleccionant el volum i viscositat que ha de tenir la seva alimentació i hidratació disminuiria la freqüència de complicacions respiratòries i la desnutrició.

Quins són els signes d'alerta?
- Tos durant o després dels àpats.
- Obstrucció de la via respiratòria.
- Pneumònia o infeccions respiratòries recurrents.
- Canvis en la veu i ulls plorosos.
- Dificultat de masticació, lateralització i rotació de la llengua.
- Sudoració i malestar.
- Baveig freqüent i/o mucositat abundant
- Deglucions fraccionades.
- Dolor o dificultat per empassar.
- Dificultat per netejar els restes de menjar que queden a la boca.
- Regurgitació i reflux nasal.
- Ennuegament i/o aspiracions.
- Augment del temps dels àpats.
- Rebuig d'aliments que anteriorment eren acceptats.
- Canvi de color de les puntes dels dits i dels llavis.
- Febrícules o infeccions respiratòries recurrents.

Pautes de bones pràctiques durant els àpats
- L'alimentació s'ha de realitzar en un lloc agradable, tranquil i sense distraccions (TV, mòbil...).
- La persona ha d'estar desperta i ha de ser capaç de respondre a estímuls externs, mantenint l'estat d'alerta.
- Afavorir, sempre que sigui possible, l'autonomia de la persona.
- Adoptar una posició corporal segura, amb l'esquena en contacte amb el respatller de la cadira, peus recolzats a terra i el cap amb la barbeta inclinada cap al pit.
- Els àpats no han de sobrepassar els 40 minuts de duració.
- Mantenir una higiene oral adequada.
- Després dels àpats, mantenir una posició de 45 graus durant 30 minuts per evitar el reflux gàstric.

Gisela Pulido
Dietista - Nutricionista