1 de 10
homenatge

Sant Joan de les Abadesses ret homenatge al seu fill il·lustre Ramon Cotrina

Quim Torra participarà a l'acte de record de l'escriptor, professor, traductor, sociòleg i activista per la llengua, que va morir l'abril de 2020

Ramon Cotrina a l'acte d'inaugural del curs 2016-17 de la UVic-UCC, on se li va lliurar la medalla institucional de la UVic-UCC, l'octubre 2016 | Adrià Costa
per Redacció, Ripoll, Catalunya | 4 d'octubre de 2021 a les 12:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sant Joan de les Abadesses homenatjarà Ramon Cotrina amb dos actes el proper dissabte, 9 d'octubre. Escriptor, professor, traductor, sociòleg i activista per la llengua, Cotrina va morir el 28 d’abril de 2020 a l'edat de 87 anys. La situació de pandèmia i les mesures que hi havia en aquell moment no va permetre fer-li un comiat públic, que es va veure posposat fins que la situació fos favorable.


La jornada començarà amb una lectura d'una part de la seva obra en un espectacle que es dirà La cinta escabellada dels meus actes, i que es farà davant del bust que es va inaugurar el 2016 en el seu honor, davant de l'edifici de Duran i Reynals que havia acollit l’escola Abadessa Emma. L’acte, organitzat pel SAT Teatre Centre començarà a les 11 h i acabarà aproximadament a les 13.30 h. 

El mateix dia, a les 18 hores, al Palau de l’Abadia, Quim Torra, expresident de la Generalitat de Catalunya, presentarà el llibre Estimat Ramon. Homenatge a Ramon Cotrina (1932-2020) (2021, Viena Edicions), que inclou escrits seus inèdits —tant de poesia com de prosa—, algunes traduccions, i també de textos esparsos d’amics que el van tractar com ara Miquel Martí i Pol, Ricard Torrents o Nan Orriols i fins i tot de la seva família.En l'acte també hi participarà Nan Orriols, un dels amics de Cotrina i un dels impulsors d'aquest llibre. L'aforament és limitat i cal fer inscripció prèvia a l'Oficina de Turisme. 


Ramon Cotrina i Puig, pioner dels estudis universitaris a Vic va dedicar tota la seva vida a la causa de la llengua i la cultura catalanes. Ell mateix es definia així el 2016: "Jo soc un defensor de la llengua, un militant de la llengua, més que no pas un escriptor. He fet milers de classes de català i m'he dedicat a observar l'evolució de la meva llengua per ajudar-la en uns temps molts difícils"

Nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1932, Cotrina va formar part del grup de joves alumnes del Seminari de Vic que el 1951 va elaborar el recull de poemes Estudiants de Vic -que no va poder ser publicat degut a la situació de censura que patia el país- junt amb Josep Riubrogent, Josep Esteve, Josep Junyent, Josep Grau, Antoni Pous i Segimon Serrallonga.


D'aquell grup juvenil, que va mantenir contactes amb l'escriptor Carles Riba, Cotrina n'ha estat el darrer supervivent. Aquella obra silenciada va ser publicada en forma de llibre el 2002 per iniciativa del Patronat d'Estudis Osonencs. Després de cantar missa, va seguir estudis a Roma i va exercir de sacerdot a Alemanya entre 1963 i 1965. De retorn a Catalunya, ho va fer a Manresa i Castellterçol. Com a traductor, va treballar Kafka, Brecht i d'altres autors.
 

Ramon Cotrina, presentant el llibre «Retaule de pols i altres narracions» a Manlleu. Maig de 2016. Foto: Adrià Costa


Com a director de l'històric Col·legi de Sant Miquel dels Sants, de Vic, va tenir un paper fonamental en la modernització del centre i en el seu creixement, al temps que es convertiria en un centre de conreu i promoció de la cultura catalana entre les joves generacions de la comarca d'Osona. Des del primer moment, el 1977, va formar part del nucli promotor de l'escola de Mestres d'Osona i dels Estudis Universitaris de Vic (EUV), al costat de Ricard Torrents, en un treball que es culminaria el 1997 amb la constitució de la Universitat de Vic, avui UVic-UCCC.

Havent deixat el sacerdoci el 1978, Cotrina va dirigir el laboratori de Sociologia de l'Institut Catòlic d'Estudis Socials de Barcelona, (ICESB), i va mantenir la seva tasca docent fins a la jubilació, a partir de la qual va seguir actiu dins del món cultural i es va concentrar en promoure tot allò que dins de les seves possibilitats fos positiu per a la defensa de la llengua catalana. El 1980 va publicar Prat de la Riba, reconstructor de la nacionalitat.

El 2016 va ser homenatjat al seu poble nadiu de Sant Joan de les Abadesses, on havia tornat a residir des del 1994. Un bust de Cotrina col·locat a la porta de l'escola lo, inaugurat per l'alcalde, conté el text: "Hi ha més enllà una terra lliure que ens espera". El mateix any, va es va publicar Retaule de pols i altres narracions, una seva obra premiada el 1977 a les Festes de Cultura Popular Pompeu Fabra.

Arran de l'edició d'aquest llibre, podeu llegir l'entrevista titulada "Ramon Cotrina, una mirada d'infant al Sant Joan de les Abadesses d'abans" que li va fer Miquel Macià per a NacióDigital. El febrer de 2017 va intervenir en la presentació del llibre Home a la muntanya, de Langdom-Davies, que podeu veure en aquest vídeo a partir del minut 26:45.

 

Ramon Cotrina a l'acte d'inaugural del curs 2016-17 de la UVic-UCC, on se li va lliurar la medalla institucional de la UVic-UCC, l'octubre 2016. Foto: Adrià Costa.

  

Ramon Cotrina durant la presentació d'un llibre de Nan Orriols, al Casino de Vic, el desembre de 2012. Foto: Adrià Costa

 

Participació