1 de 10
BTT

Tres de cada quatre visitants del «Bike Park» de Ripoll es quedaran a dormir, segons un estudi

Els promotors de la instal·lació, que volen obrir a finals del 2022, preparen una campanya amb el lema "Amunt Ripollès!"

Una imatge promocional del projecte | Elevated MTB
per Redacció, Ripoll, Catalunya | 24 de setembre de 2021 a les 14:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Bike Park de Ripoll generarà pernoctacions de visitants i contribuirà a donar a conèixer el Ripollès. Són algunes de les conclusions que s'extreuen de l'estudi d'opinió que s'ha fet sobre aquesta instal·lació pionera a Catalunya que preveu obrir portes a finals del 2022.


Entre les dades recollides, destaca que un 78% dels enquestats interessats en visitar-lo afirmen que pernoctarien. També es remarca que sis de cada deu enquestats consideren que la seva obertura ajudarà a posar en valor i donar a conèixer la zona. Els promotors de la instal·lació també preparen una campanya de promoció turística que portarà per lema "Amunt Ripollès".

Les principals conclusions de l'estudi d'opinió s'han presentat aquest dijous a Ripoll a la sala d'actes de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER). Un dels seus promotors i soci d'Elevated Mountain Bike Park, Xavier Serret, ha explicat a l'ACN que aquest document de més de 120 pàgines confirmaria el que venen dient des que van donar a conèixer el projecte, que el Bike Park serà un "revulsiu" econòmic i social per la comarca.


Una de les dades que més els ha sorprès és l'alt percentatge d'enquestats que voldrien quedar-se a dormir aprofitant la visita a les instal·lacions. Concretament, representen un 78% del total. D'aquests, el 40% s'allotjaria en un hotel, un 14%, en càmping, un 12% en una plataforma de lloguer d'apartaments i en menor nombre optaria per un hostal (7%) o caravana (5%). Serret, a més, destaca que "la majoria afirma que només estaria un 50% del temps al bike park i la resta del temps, fent altres coses per la zona".


D'altra banda, el 39% dels enquestats hi anirien amb la seva família, un 28% amb amics i un 27% en parella. També se'ls ha preguntat sobre quin impacte creuen que tindrà a la zona. La millora de la imatge de la comarca, l'increment d'ingressos i les oportunitats de feina estan al capdavant de les respostes.

Més promoció del territori


L'estudi també indica que un 62% dels enquestats veuen el Bike Park com una oportunitat per posar en valor i promoure el territori. Precisament, els seus promotors treballen en una campanya per donar a conèixer tota la comarca. Té com a eslògan "Amunt Ripollès!" i vol arribar a un públic català però també internacional.

Per Serret, "a la comarca li falta un punt de promoció i de treballar tots junts per parlar de les possibilitats que té més enllà del que ja es coneix, com és Vall de Núria, Vallter2000 i el monestir de Ripoll". Creuen que el Ripollès té un gran potencial i per això han escollit aquest emplaçament per obrir-hi el Bike Park. "El Ripollès és un lloc on es poden fer tot tipus d'activitats outdoor tot l'any i es molt difícil de trobar no només a Catalunya sinó a tot Europa", afegeix.

L'estudi d'opinió s'ha elaborat des de la consultoria Relevance amb un univers de 4,1 milions de catalans i una mostra de prop d'un miler d'enquestats per telèfon. S'ha fet un qüestionari dissenyat per tot Catalunya i un altre només per a veïns del Ripollès.

Una inversió de prop de 8 milions


Fa unes setmanes, ja van donar a conèixer que preveien una inversió d'uns 8 milions d'euros i la creació de vint llocs de treball directes en la primera fase. L'emplaçament on preveuen obrir el nou espai a finals del 2022 és la muntanya del Puig de la Devesa de Ripoll, molt a prop de Campdevànol. Els terrenys fan 160 hectàrees i inclourà corriols de diferents nivells i un telecadira impulsat per energia verda per pujar les bicicletes.

Calculen que durant el primer any vendran uns 50.000 forfets, dels quals un 60% seria estranger. El projecte vol posar l'accent en la sostenibilitat i atraure esportistes professionals però també acostar aquest esport a tothom. Es preveu una escola per a la bici de competició i un altre espai per a les famílies així com la construcció d'un edifici amb una cafeteria i lloguer de material.
 

Presentació de l'estudi. Foto: ACN


Els promotors del Bike Park de Ripoll tenen previst obrir les instal·lacions a finals de l'any vinent amb una inversió estimada en uns 8 milions d'euros. També preveuen que en aquesta primera fase crearan vint llocs de treball directes i estan treballant per buscar sinergies amb altres empreses locals per "ampliar" l'experiència dels seus clients.

Fa uns mesos van anunciar que havien escollit emplaçament en una finca de la muntanya del Puig de la Devesa de Ripoll, molt a prop de Campdevànol. Els terrenys fan 160 hectàrees i inclourà corriols de diferents nivells, un telecadira per pujar les bicicletes de més d'1 km per superar uns 360 metres de desnivell i unes baixades de fins a 25 minuts de recorregut.

"Els permisos estan avançant en la bona direcció i preveiem poder obrir a finals de l'any vinent", explica a l'ACN un dels seus promotors i soci d'Elevated MTB, Xavier Serret. Han xifrat en 8 milions d'euros la inversió necessària i explica que compten amb el suport d'un grup d'inversors internacionals.


També destaca que tant l'Ajuntament de Ripoll com el de Campdevànol veuen amb bons ulls la iniciativa així com d'altres administracions. Aquesta setmana han tingut contacte amb comerços locals de la zona per explicar-los el projecte i buscar possibles acords.

"Volem treballar en tot l'ecosistema local per oferir als visitants una oferta més àmplia i que complementi els serveis del bike park", remarca. És per això que confien que el projecte serà un revulsiu econòmic a la zona.

Uns 50.000 forfets en el primer any

La posada en marxa comportarà la creació de vint llocs de treball directes i calculen que durant el primer any vendran uns 50.000 forfets. D'aquests, el 60% preveuen que sigui públic estranger. Segons Serret, han decidit obrir a finals d'any perquè la tardor-hivern és moment més idoni per captar el màxim de públic estranger perquè és quan hi ha menys oferta competitiva a nivell europeu de tot l'any.

Segons van detallar fa uns mesos, el Bike Park també inclourà serveis en un sol edifici on hi haurà una cafeteria i lloguer de material. El projecte vol atraure esportistes professionals però també acostar aquest esport a tothom. Així, inclourà una escola per a la bici de competició i un altre espai per a les famílies.

 

Participació