La Fundació MAP, referent en educació sexoafectiva i prevenció de l'abús i el maltractament

L’entitat ha finalitzat amb èxit el projecte estatal “Trabajando por el buen trato” i participa en dos projectes d’investigació de la UdG

Un educador explicant el protocol a un usuari de la fundació
Un educador explicant el protocol a un usuari de la fundació | Fundació MAP
Redacció
17 de setembre del 2021
La tasca en matèria d’educació sexoafectiva i bon tracte de la Fundació MAP ha pujat un esglaó més amb el tancament, amb èxit, del projecte pilot estatalTrabajando por el buen trato, per prevenir i actuar davant de situacions de maltractament en centres amb persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Una iniciativa liderada per l’organització Plena Inclusión España en aliança amb PROTEDIS (Protección de las
Personas con Discapacidad).

La participació en aquest programa de dos anys de durada ha suposat canvis en l’organització per incorporar noves metodologies, la formació de persones ateses, professionals i famílies en sexoafectivitat i pautes de detecció i actuació en situacions d’abús; la realització de material com una guia d’intimitat i un protocol d’abús, assetjament i maltractament adaptat als diferents públics i, finalment, la participació en projectes d’investigació interna i externa.

Actualment es participa en dos grups d’investigació de la Universitat de Girona (UdG): un sobre “Llenguatge i cognició” i l’altre sobre la incidència dels programes d’educació sexual i afectiva en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual. Precisament els resultats d’aquest últim estudi han sortit publicats en un monogràfic a la revista de l’Asociación Nacional de Salud Sexual y Discapacidad (ANSSYD).

Tota aquesta tasca s’ha canalitzat a través d’un grup de treball intern de l’entitat, coordinat per un responsable en sexoafectivitat i bon tracte. Una figura que no és freqüent de veure en altres organitzacions. Aquesta especialització ha convertit el MAP en agent formador d’altres organitzacions i de futurs professionals, com el curs que es va fer el maig passat a la Universitat de Vic o les formacions que s’han fet al Consorci Sant Gregori al Gironès o a l’Associació Sant Tomàs, a Osona.

La Fundació MAP
La Fundació MAP és una entitat sense ànim de lucre que treballa per oferir suports perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva. Dona suport a infants i joves, a l’activitat en comunitat, a l’activitat terapèutica i diürna, a l’habitatge, a la vida independent i al treball, amb un Centre Especial de Treball propi.

L’any 2020 va atendre 794 persones i compta amb 315 treballadors/es, 157 dels quals amb certificat de discapacitat.
 

Formació a distància. Foto: Fundació MAP