Crònica

​L'acte de la Diada Nacional de la Catalunya Nord, afectat per la pluja

Jordi Cuixart va agrair des de Prats de Molló la solidaritat rebuda al llarg del procés independentista i la posterior onada repressiva

per NacióDigital, Prats de Molló, Vallespir | 11 de setembre de 2021 a les 10:17 |
Jordi Cuixart a Prats de Molló | Josep M. Montaner
La pluja caiguda ahir a la tarda sobre Prats de Molló (Vallespir) va impedir que l'acte central de la Diada Nacional a la Catalunya Nord es pogués celebrar a la Casa Macià, i va obligar a traslladar-lo al cinema d'aquesta localitat. Més d'un centenar de persones, amb una assistència limitada degut a les mesures anti-covid, van escoltar Jordi Cuixart, president d'Òminum Cultural, proclamar una vegada més el seu "ho tornarem a fer", com a culminació d'un parlament en què va agrair tota la solidaritat rebuda des de la Catalunya Nord al llarg del procés independentista i la posterior onada repressiva.

L'havien precedit en l'ús de la paraula l'alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, que va mostrar-se molt esperançat pel paper que la Casa Macià podrà tenir com a centre de dinamització cultural de tot el país català. També va renovar el suport de Prats a la causa catalana i va renovar la disposició del seu poble a tenir les portes obertes a tots els seus defensors. En l'espai del record, va rememorar que a diferència d'altres llocs on els exiliats catalans del 1939 van ser reclosos en camps de concentració, "a Prats de Molló se'ls va acollir".

 

Jordi Cuixart a Prats de Molló. Foto: Josep M Montaner


El delegat de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigvert, va traçar paral·lelismes entre l'estat espanyol de fa cent anys, que va portar el futur president Francesc Macià a la lluita i a l'exili, i l'estat espanyol actual, que nega els principis democràtics i que segueix motivant una lluita que, igual com Macià, porten des de l'exili persones com Carles Puigdemont, Marta Rovira o Marta Gabriel. En el curs de la sessió, va arribar a la sala l'exconseller de Cultura, Lluís Puig, a l'exili des del novembre de 2017.


Paraules de record


Durant l'acte, hi va haver un intens record per a l'activista i escriptora Renada Laura Portet, que va morir el passat 5 de setembre a l'edat de 94 anys, a Elna (Roselló).


D'altra banda, els oradors van tenir paraules d'agraïment per a l'empresari Jaume Aragall, per haver adquirit la Vil·la Denise, ara rebatejada com a Casa Macià, i haver-la posat a disposició de l'associació del mateix nom que la gestionarà com a centre de difusió cultural i social. El 1926, la Vil·la Denise -situada a la carretera de Prats de Molló a La Preste- era el centre d'operacions des del qual Francesc Macià dirigia l'entrada a la Catalunya sota administració espanyola d'una força militar catalana per alliberar el país, i on va ser detingut per la policia francesa.
 

Jordi Cuixart a Prats de Molló. Foto: Josep M Montaner

 

Participació