Que hem de fer quan ens pica una paparra?

Uns quants consells de l'ABS Ribes de Freser-Campdevànol

Una paparra en una persona
Una paparra en una persona | Flicker
ABS Ribes-Campdevànol
07 de setembre del 2021
Actualitzat a la 13:34h
Durant els mesos d’estiu a les consultes d’atenció primària es fan múltiples visites relacionades amb les picades de diferents insectes, abelles, vespes, mosquits... Des de fa uns anys cada cop és més freqüent rebre pacients que porten en alguna part del seu cos un individu poc agradable, es tracte de les paparres

Les paparres són artròpodes hematòfags, és a dir que s’alimenten de sang, i a més a més poden ser la font de transmissió de nombroses malalties infeccioses entre elles la malaltia de Lyme.  
 
Normalment aquest tipus de paràsits els trobem en el bestiar però cada cop és més freqüent trobar-los en essers humans que freqüenten zones boscoses o amb herbes altes.
   
Hem de tenir present que les podem tenir a qualsevol part del cos, cames, braços... però els llocs que  més els hi agraden són les zones calentes i humides com són les engonals, les aixelles  i el cap. Per tant és important quan anem a zones boscoses o amb herbes fem  una inspecció acurada de la pell per assegurar de que no tenim cap intrús al cos ja que n’hi ha de diferents mides  i en ocasions ens poden passar desapercebudes.
 
Quan una paparra ens pica inocula un anestèsic que fa que no notem la picada. El més recomanable és no extreure-la si no ho hem fet mai ja que podríem deixar alguna part del cos a l’interior de la pell i això  podria fer que la situació es compliques provocant infeccions, no només en el lloc de la picada si no que podria ser més generalitzada, provocant que la persona tingues febre, mal estar general, xafament, dolor articular, pèrdua de gana, etc.
 
Per tant quan anem d'excursió a zones boscoses es recomana no passar entre vegetació o herbes altes, portar roba que cobreixi, calçat tancat i repel·lent antimosquits

Des de l’ABS Ribes de Freser-Campdevànol us donem quatre consells a seguir per si en alguna ocasió us trobeu en aquesta situació:
 
-No retirar la paparra si no es té experiència prèvia.

-Demanar hora amb infermeria del CAP més proper per que es porti a terme l’extracció de l’insecte. 

-Abans d’anar a la consulta netejar la zona amb aigua i sabó i a continuació  posar un parell de gotes d’oli (el de cuinar mateix va bé) a sobre l’insecte per assegurar que quan es retiri aquest ja no estigui viu.
 
Que farem a la consulta d’infermeria?

Un cop arribis a la consulta la infermera abans de retirar la paparra s’assegurarà que l’insecte ja no es mou, un cop comprovat es procedirà a retirar-la amb pinces i fent un moviment de rotació mentre s’estira.
 
És molt important un cop l’hem retirat comprovar que no ens hem deixat cap part. 
 
Durant els dies després de l’extracció s’ha de vigilar la zona on estava ubicada per confirmar que no hi ha cap signe d’infecció

En el cas de que la zona estigui envermellida, calenta o molt inflamada s’hauria de consultar per poder valorar de nou. 
 
Autors: Alba Marty i Mireia Viñas
Infermeres ABS Ribes-Campdevànol