​Campdevànol farà un alberg municipal a les antigues escoles Coll i Bardolet

L'equipament, que pretén potenciar el turisme d'estades més llargues, estarà enllestit el 2023

Antiga escola de Campdèvanol
Antiga escola de Campdèvanol | Josep M. Montaner
Redacció
30 de juliol del 2021
Actualitzat a les 15:14h
Campdevànol ha iniciat els tràmits administratius perquè el primer alberg municipal del municipi sigui una realitat abans d’acabar aquesta legislatura, el 2023. A la sessió plenària d’aquest dijous 29 de juliol s'ha aprovat una modificació del pressupost per tal de destinar una partida de 15.000 euros a la redacció del projecte de l’alberg.

El nou equipament ocuparà les antigues escoles Coll i Bardolet, un espai que fins fa dos anys encara ocupava l’Escola Pirineu i que ara ha quedat en desús. Es tracta d’un projecte que pràcticament tots els grups municipals portaven en el seu programa municipal, i que ara l’equip de govern actual li ha volgut donar prioritat.

L’aposta per aquest espai respon al fet que l’altre edifici escolar que hi ha a Campdevànol i que també ha quedat buit, és molt proper a l’Hospital Comarcal i, segons l’alcaldessa, Dolors Costa, “el tenim reservat perquè en un futur pot acabar tenint un ús sanitari, ja que seria un espai que permetria a l’hospital poder créixer”. Alhora també es tracta d’un espai molt cèntric.

L’objectiu és poder mantenir i conservar l’estructura actual de l’edifici de l’escola i, en el pressupost de l’any que ve, ja s’hi preveurà una partida “important” per destinar-la a l’adequació del nou equipament. Això suposarà que la inversió no hagi de ser molt elevada, però encara no s’ha pogut avançar cap xifra “perquè tot just estem treballant en la redacció del projecte”, ha apuntat Costa.

A banda de l’edifici, que té 873 m2, també es remodelarà tot l’espai exterior de la parcel·la, que fa 2.381 m2, convertint-lo en una plaça que es dirà 1 d’Octubre, el mateix nom que tindrà l’alberg, ja que va ser en aquesta escola on es va votar pel referèndum del 2017. L’alcaldessa també ha explicat que l’edifici necessita una actuació integral i s’ha d’adaptar a la normativa legal que actualment es requereix, així com instal·lar diversos serveis com podria ser una cuina.

Pel que fa a la gestió, tot apunta que anirà a càrrec d’una empresa externa “ja que és molt difícil que un ajuntament com el nostre es pugui fer càrrec d’una estructura com la que suposarà aquest equipament”.

La intenció és que l’alberg estigui obert tot l’any: “Actualment hi ha una demanda creixent de turisme i hem de tenir en compte l’obertura del Bike Park, que serà un espai de pràctica d’esport no estacional”, explica l’alcaldessa, que també menciona la connexió de les vies verdes del camí ral de Ripoll amb el de Campdevànol-Gombrèn com a motiu “de l’augment de la demanda d’establiments per poder pernoctar al nostre municipi”. Segons Costa, “la nostra feina és donar-hi resposta”.

Un turisme més estable
Fins ara mai hi ha hagut cap alberg en aquesta zona, i tal com explica l’alcaldessa, la idea és que es converteixi en un equipament destinat a turisme de pas o de poques pernoctacions: “Ara tenim un turisme molt de passavolant, que va al torrent de la Cabana i només hi passa el dia. L’objectiu és que aquesta gent es pugui quedar a Campdevànol i ajudi a donar més vida al poble”.

També cal destacar que Campdevànol tal com diu el lema turístic del municipi “és la Porta al Pirineu” i, per tant, l’alberg també es pot convertir en un camp base d’excursionistes i altres esportistes que venen al Ripollès per fer muntanyisme o escalada, entre altres esports.