La por deixa sense usuaris els centres de dia de Camprodon i Sant Joan

La Covid-19 reté els usuaris, que ja poden tornar des del passat mes de maig

Diverses usuàries a la residència l'Hospital de Camprodon
Diverses usuàries a la residència l'Hospital de Camprodon | ACN
Redacció
30 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:12h
Els centres de dia per a persones grans han reprès l'activitat després de l'aturada per la Covid-19. S'han fet nous protocols i la Generalitat els ha autoritzat per reobrir des del maig. Algunes s'han trobat, però, que no tenen usuaris.

És el cas de la residència municipal de Camprodon. "És un servei necessari perquè la comarca és molt envellida, però hi ha reticències per tot el que ha passat", afirma a l'ACN la seva directora, Maria Carme Monells. La situació es repeteix a la Fundació Emma de Sant Joan de les Abadesses, amb totes les places lliures. 

A la residència municipal de Camprodon, l'Hospital, des del maig que ja poden reobrir el centre de dia. El problema, però, és que no tenen usuaris. Amb la irrupció de la pandèmia, el març de fa un any van haver de tancat. En aquell moment estaven gairebé a plena ocupació, 10 places de les 12 disponibles. Des de llavors, però, no els han arribat més peticions.

La seva directora, Maria Carme Monells, afirma que durant el tancament les famílies es van haver d'espavilar i buscar altres fórmules com ara cuidadors a domicili. I ara que podrien tornar a venir, senten reticències per tot el que va passar i encara hi ha por per aquest col·lectiu vulnerable.
 

La directora de la residència municipal de Camprodon, Maria Carme Monells. Foto: ACN


La situació, però, no es pot comparar amb la de fa un any. Tenen el 100% dels usuaris de la residència vacunats i gairebé la totalitat dels treballadors. El novembre van tenir un brot de Covid-19 i des de finals de desembre que són espai verd. "La vacuna ha sigut la gran solució", admet la directora.

Remarca que aquest és un servei "molt necessari" i un recurs molt important per a les famílies amb persones grans al seu càrrec. I confien que d'aquí a un temps tornin a tenir usuaris. "El servei de la Creu Roja els recull a les cases i els porten. Després esmorzen i fan activitats fins a l'hora de dinar i, després, segueixen fent coses fins a la tarda quan els tornen a portar a casa", detalla.

L'activitat que sí que han mantingut és el de la residència, si bé encara tenen cinc places disponibles. El fet de no tenir actiu el centre de dia va fer que l'any passat tanquessin amb dèficit i, al ser municipal, l'Ajuntament ho va assumir amb recursos públics. Malgrat tot, es va acordar amb el consistori no acomiadar a ningú i mantenir la plantilla de 40 treballadors.

Protocols més estrictes
Una situació similar és la que viu el centre de dia de la Fundació privada Emma de Sant Joan de les Abadesses, que també té una residència. La seva directora, Mònica Rebollo, explica que l'actual protocol és més estricte que l'anterior. "Queda molt més restringit amb els grups bombolla, abans es podien barrejar amb els residents", detalla. A partir d'ara, els usuaris del centre de dia només podran compartir activitats i espais amb un grup bombolla de residents.

Falta, però, que hi hagi famílies que tornin a sol·licitar el servei. Abans de la Covid-19 tenien nou de les 16 places ocupades. "Donem servei sobretot a la localitat i a Ripoll i en alguns casos també a famílies de Sant Pau de Segúries", explica. A més a més, ara ja tenen el 100% dels residents i el 80% del personal vacunats. Només falta que les famílies tornin a confiar en aquest servei "tan necessari" i que s'esvaeixin les reticències. El mes de desembre van tenir un brot de Covid-19 però des de llavors que són residència verda.

A altres punts de Catalunya, en canvi, la represa de l'activitat dels centres de dia s'està fent amb normalitat i no han detectat reticències importants. Ho asseguren des de Sumar, Serveis Públics d'Acció Social de Catalunya, que gestiona 14 centres de serveis d'àmbit rural i dos centres de dia. Actualment tenen una mitjana d'ocupació del 83% i d'un 91%. Preveuen tenir de nou els centres plens després de l'estiu.