1 de 10
Ple de la Diputació

La Diputació destinarà més de mig milió d'euros a polítiques mediambientals

El ple ha fet efectiva la renúncia de la diputada i portaveu del grup d’ERC, Anna Barnadas, nomenada secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat

Part del ple de la Diputació de Girona d'aquest mes de juny. | @diputaciogirona.
per NacióGarrotxa, Girona | 16 de juny de 2021 a les 12:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El ple de la Diputació de Girona, que ha tingut lloc aquest migdia, ha acordat fer una aportació addicional enguany per a polítiques mediambientals i de transició energètica. En total, s’ha acordat destinar-hi 529.214,87 euros, la major part dels quals (360.000) s'adreçaran a ampliar el programa “Del pla a l’acció (2020-2021)”. L’objectiu, en aquest cas, és donar cobertura als ajuntaments de la demarcació interessats a posar en marxa comunitats energètiques de manera immediata.
 

En aquesta línia, la corporació també reforça les seves tres oficines de transició energètica, situades als consells comarcals del Baix Empordà, el Gironès i el Ripollès. Cadascuna de les oficines rebrà 15.000 euros per a impulsar estudis i treballs tècnics. També, es destinaran 65.000 euros a planificar i avaluar quines són les millors ubicacions per a situar aerogeneradors a l’Alt Empordà i donar assistència als ajuntaments que reben consultes sobre l'emplaçament de projectes d’energies renovables en sòl no urbanitzable.
 

Aquestes aportacions es completen amb una partida de 8.000 euros per a la redacció de l’avantprojecte, juntament amb el Consell Comarcal del Pla de l’Estany, per a la instal·lació fotovoltaica en terrenys de l’abocador comarcal; una altra de 17.000, per a estudis de diagnosi del patrimoni natural, i una tercera de 15.000 euros, per a una campanya de residus en mercats que promou PIMEC.
 

Aquesta aprovació d’un expedient de crèdit extraordinari i un altre de suplement de crèdit també permetrà ampliar en 150.000 euros la convocatòria de subvencions per a inversions en cementiris i en 93.000 euros la convocatòria de subvencions per a nevades aquest 2021. D’aquesta manera, es podrà cobrir l’alta demanda de peticions d’ajuntaments que s’hi volen acollir.
 
En aquest sentit, s’ha ratificat, també, la col·laboració amb 200.000 euros en la remodelació arquitectònica del Museu de l’Empordà. De fet, el mateix president de la Diputació, Miquel Noguer, ja havia anunciat aquest ajut el 28 de maig passat en la presentació del projecte que va tenir lloc a la seu del mateix equipament, a Figueres. L’objectiu de les actuacions és fer més accessible l’edifici del museu, modernitzar-lo i recuperar-ne l’auditori, que actualment està tancat al públic perquè incompleix la normativa de seguretat.
 
Adequació a la normativa en matèria de protecció de dades

El ple de la Diputació de Girona també ha donat llum verd per unanimitat a la creació del Pla de Serveis d’Assistència per a l’adequació dels ens locals de les comarques gironines a la normativa en matèria de protecció de dades i per prestar el servei delegat de protecció de dades com a servei complementari al Pla de Serveis d’Assistència en Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència. L’objectiu és oferir als ens locals assessorament i assistència tècnica i jurídica en aquest àmbit, així com dissenyar un pla de formació anual que prevegi les necessitats dels ajuntaments i les novetats legislatives, organitzatives i tècniques.
 
En paral·lel, s’habilitarà un espai en el lloc web de la Diputació de Girona, on es podran consultar i descarregar documents, models, bases de dades i normativa relacionada amb la protecció de dades. Se’n podran beneficiar tots els ens locals de la demarcació, si bé les modalitats de prestació de servei varien en funció del nombre habitants de cada municipi.
 
Vistiplau al nou pont sobre el Manol a la GIP-5129

La corporació ha aprovat definitivament, amb l’única abstenció de la CUP, el projecte de condicionament d’un tram de la carretera GIP-5129, de Vilafant a Borrassà. L’actuació, que compta amb un pressupost de 2.846.612,05 euros, preveu fer un nou pont sobre el Manol.
 
Es tracta d’un projecte llargament reivindicat per l’Ajuntament de Vilafant, que el considera prioritari per al seu desenvolupament, ja que allibera de trànsit el nucli urbà i millora l’accessibilitat del municipi en relació amb el seu entorn. En aquest sentit, es pretén posar solució als talls freqüents de la via quan hi ha cabals extraordinaris al riu.
 
Moció per a l’adhesió a l’Associació i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)

El ple de la Diputació de Girona també ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel grup de la CUP per a encomanar al Servei de Medi Ambient l’inici dels tràmits i els reports necessaris per a l’adhesió de la corporació a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).
 
L’objectiu és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió pública de les xarxes de distribució d’energia elèctrica, així com donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap a aquesta fita. A més, també es pretén desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.
 

La republicana Anna Barnadas. Foto: Martí Albesa.


Renúncia d’Anna Barnadas

Finalment, s’ha fet efectiva la renúncia de la diputada i portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Girona, Anna Barnadas.

Barnadas, que ha estat diputada delegada de Medi Ambient des de l’inici d’aquest mandat, l’any 2019, deixa el càrrec per a incorporar-se a la Generalitat de Catalunya com a secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, dins el nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L'escó que deixa serà ocupat, segons fonts del partit republicà, per l'actual batlle de la Vall d'en Bas. Lluís Amat.

Participació