Stian Angermund i Maude Mathys esmicolen els rècords de l'Olla de Núria

Els dos guanyadors han trencat les marques de dues llegendes com Kilian Jornet i Mireia Miró

Stian Angermund, al cim del Puigmal.
Stian Angermund, al cim del Puigmal. | Jordi Isasa/Olla de Núria
Pere Pratdesaba
14 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:07h
L’Olla de Núria és una de les curses de muntanya més prestigioses del Pirineu i l’edició del 2021 serà recordada com la millor de la seva història. A banda de ser Campionat de Catalunya, servia per estrenar les Golden Trail Series i això ha fet concentrar al Ripollès l’elit mundial d’aquest esport.

El noruec Stian Angermund i la suïssa Maude Mathys han guanyat la prova amb autoritat i han pulveritzat el rècord que des de fa una dècada ostentaven dues llegendes de casa nostra: Kilian Jornet i Mireia Miró.

El nivell de la prova es resumeix en una dada: els cinc primers classificats masculins han baixat de les 2 hores i 10 minuts, quatre minuts menys que la marca de Jornet. Maude Mathys, per la seva banda, ha corregut al mateix ritme que el vencedor absolut del 2019. 

En concret, el corredor noruec ha creuat la línia de meta amb un temps de 2:04:16 superant el rècord de Kilian Jornet vigent des del 2009 (2:14:56), mentre que la corredora suïssa ha trencat el rècord de Mireia Miró de l’any 2011 (2:36:00) amb una marca final de 2:21:52.
 

Sortida de l'Olla de Núria Foto: Ferran Vaqué/Olla de Núria


El suïs Remi Bonnet (2:05:48) i l’italià Davide Magnini (2:06:05), de l’equip Salomon han estat el segon i tercer classificats. Nadir Maguet (La Sportiva Team) i el francès Thibaut Baronian (Salomon) han arribat en quarta i cinquena posició. La cursa ha estat molt ràpida i neta i s’ha desenvolupat amb un dia assolellat i amb temperatures força altes.

En l’apartat femení la també suïssa Judith Wyder (2:34:24) i la corredora basca Oihana Kortazar (2:35:25), ambdues de Salomon, han acompanyat en el podi a Maude Mathys rebaixant també la marca de Mireia Miró. En quarta i cinquena posició han arribat Blandine L’Hirondel (2:37:44) i Elise Margaux (2:39:03).
"Tornar a fer bullir l'Olla"
L’esplanada del Santuari de la Vall de Núria s’ha omplert amb els 700 corredors inscrits, amb ganes de gaudir del Pirineu de Girona després de la cancel·lació de l’edició de l’any passat arran de la pandèmia. L’objectiu de tots era completar els 21,5 quilòmetres d’un recorregut que no trepitja ni un sol metre d’asfalt, amb més del 70% del traçat per sobre dels 2.700 metres i un desnivell positiu de 1.940 metres.

El codirector de l’Olla, Pep Bisquert, un cop finalitzada la cursa ha destacat que “ha estat una edició impressionant, trencant tots els rècords, i amb una presència de corredors internacionals mai vista fins ara”. “Després d'un any complicat per a tots, aquesta ha estat la millor manera de tornar i fer bullir l’Olla de nou”, ha afegit.
Jan Margarit i Núria Gil, campions catalans
La cursa també ha estat la seu del 21è Campionat de Catalunya de curses per muntanya de la FEEC. El corredor de Matadepera, Jan Margarit (La Sportiva Team), ha estat el primer corredor català en creuar la línia de meta proclamant-se campió de Catalunya. Pere Rullan i Albert Pérez han completat el podi masculí.

Núria Gil s’ha proclamat campiona de Catalunya de cursa en línia amb una marca de 2:45:54 i s’ha classificat en setena posició a la general femenina. Georgina Gabarró i Anna Guirado són les dues atletes que s’han endut la medalla de plata i de bronze.
En directe per TV3
L’Olla de Núria s’ha pogut seguir en directe per TV3 després de l’exitosa experiència del 2019. Televisió de Catalunya ha desplegat un ampli equip, configurat per un dron i tres càmeres fixes situades en el pla de Sant Gil, tres càmeres de ràdio freqüència ubicades al Puigmal, al Coll de Finestrelles i al Coll de Noufonts, a més d’un helicòpter que ha seguit tota la cursa des de l’aire. Tot plegat amb un equip de 35 persones per fer arribar als telespectadors la màgia d’una cursa de muntanya emblemàtica.