Tancar el cercle de la tragèdia del Balandrau, vint anys després

El Casal Camprodoní reuneix els protagonistes del documental "Balandrau, un infern glaçat"

Els protagonistes i productors del documental, al Casal Camprodoní
Els protagonistes i productors del documental, al Casal Camprodoní | Ajuntament de Camprodon
Redacció
25 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:04h
El Casal Camprodoní va reunir aquest diumenge els protagonistes del tràgic succés, del 30 de desembre del 2000 al Balandrau, on nou persones van perdre la vida mentre anaven a fer muntanya o a esquiar a conseqüència d’un fort torb d’una força excepcional.

L’acte va començar amb la projecció del film Balandrau, infern glaçat i seguidament els seus protagonistes van relatar la seva experiència el dia dels fets o la seva vinculació amb la producció documental que ha permès a familiars, ciutadans, cossos de seguretat, voluntaris i víctimes tancar el cercle de la tragèdia.

El 30 de desembre del 2000, a les dues del migdia, va començar l'episodi meteorològic més terrible mai ocorregut als Pirineus i el tercer pitjor accident a nivell mundial. En poques hores, un monstre de fred, neu i vent va convertir el Balandrau en una trampa mortal. En aquesta muntanya del Ripollès van morir-hi set persones, dues més a la propera Coma de l'Orri i una desena a Port Ainé, al Pallars Sobirà.

La potencia del vent del torb va traslladar les dures condicions dels cims de l’Himàlaia a les nostres muntanyes en qüestió de minuts. Balandrau, un infern glaçat és un retrat de la tragèdia narrat en primera persona pels supervivents –especialment colpidor és el testimoni de Josep Maria Vilà- i per aquells que van arriscar la vida en un rescat liderat pels bombers GRAE que va implicar un desplegament de mitjans sense precedents.
 

El Casal Camprodoní va reunir protagonistes i productors del documental. Foto: Ajuntament de Camprodon


​L’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, va explicar a l'acte la seva experiència personal l’any del succés i va “agrair a Camprodon i a tota la Vall la unió i implicació per donar un cop de mà en tot el procés”. I va afegir  “que d’aquest record en quedi millorar dia a dia i que l’experiència en sigui un aprenentatge”.

- Més fotos de l'acte de Camprodon

ELS PARTICIPANTS

El regidor de comunicació, Joan Faig, va conduir la trobada amb la participació de:

- Josep Maria Vilà, supervivent, en una entrevista enregistrada prèviament, ja que viu a Mèxic, i que podeu recuperar al canal de Youtube de l’Ajuntament (a sota).

- Lluís Tripiana, supervivent.

- Josep Maria Padrosa, director general d’emergències de la Generalitat durant el 2000-2002.

- Esteve Pujol, alcalde de Camprodon 1995-2015.

- Jordi Cruz, meteoròleg i autor del llibre 3 nits de torb i 1 Cap d’Any.

- Francesc Carola, en Siscu, cap dels Bombers Voluntaris de la Vall de Camprodon.

- Montserrat Armengou, periodista i directora de l’espai Sense Ficció.

- Guille Cascante, director-productor del film documental Balandrau infern glaçat.

- Tono Folguera, productor executiu del film documental Balandrau infern glaçat.



Rècord d'audiència

El documental va tenir una gran rebuda fa uns dies a TV3. El van veure 523.000 espectadors, va fer una quota del 21,5%, va liderar la franja i va fer el millor resultat des del 15 d’octubre del 2019. A més, va tenir una audiència acumulada de 917.000 espectadors.