​La Festa de la Llana i Casament a Pagès es reinventen

Una exposició retrospectiva o la gimcana del pagès reivindicaran l’esperit de la celebració més nostrada de Ripoll

Casament a Pagès, en una foto d'arxiu
Casament a Pagès, en una foto d'arxiu | JM Gutiérrez
Redacció
13 de maig del 2021
Actualitzat a les 12:02h
El Centre d’Iniciatives i Turisme de Ripoll ha reformulat la 54a edició de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès, que se celebrarà aquest dissabte, 15 de maig. L'enorme complexitat de tancar la programació en l'actual context ha comportat que l’organització proposi un reguitzell d’actes per seguir reivindicant la festa més nostrada del bressol de Catalunya. En destaquen una exposició retrospectiva i la gimcana del pagès.

La sala Abat Senjust de Ripoll acollirà una mostra que recull les més de cinc dècades de vida de l’esdeveniment, únic al món, festa d’interès turístic nacional i que des del 1967 mostra de manera lúdica, però fidedigna, com era l’ofici dels pastors, els treballs que s’hi relacionaven així com la recreació d’unes noces camperoles tal com es feien al Ripollès entorn del segle XVIII.

L’exhibició es podrà gaudir des del 15 de maig fins al 30 del mateix mes i comptarà amb un audiovisual que repassa la trajectòria a través de les veus que li han donat vida, el qual també es podrà veure per Televisió del Ripollès -dissabte a les nou del vespre i diumenge a les tres de la tarda-. La inauguració tindrà lloc el mateix dia 15, a les quatre de la tarda.

Aquesta jornada es complementarà amb la dansa dels gegants de Ripoll, en Guifré i la Guinedell. La colla gegantera de la vila ha volgut sumar sinergies amb el CIT promovent la mostra folklòrica. S’esdevindrà a partir de les cinc de la tarda, en diferents places de la vila comtal -plaça Gran, plaça Sant Eudald, plaça Llupions i plaça de l’Ajuntament-. A més de la colla amfitriona, també hi seran presents la de Ribes de Freser i la de Sant Llorenç d’Hortons.

El mateix dissabte, el CIT proposa una matinal de treballs manuals per als més menuts amb l’ovella ripollesa com a protagonista. Els infants podran donar vida a un dibuix d’aquest animal. Tots els treballs s’exhibiran a la plaça de l’ajuntament.

Paral·lelament, l’entitat també impulsa la gimcana del pagès. Consisteix en la recerca de 15 objectes relacionats amb la celebració de la Festa de Llana i el Casament a Pagès, els quals es troben en diferents aparadors comercials de Ripoll. Aquells qui hi vulguin participar, caldrà que omplin una butlleta que es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Ripoll i que es distribuirà entre els escolars des de P3 fins a 6è de primària de totes les escoles de la vila. El termini per lliurar la butlleta s’exhaureix el 6 de maig i cal entregar-la a l’Oficina de Turisme. Entre tots els encertants se sortejaran cinc menús per a dues persones.

El menú del xai

Enguany també la gastronomia de la capital del Ripollès serà protagonista de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès. Divuit establiments restauradors de Ripoll s’han adherit a la proposta del menú del xai, per reivindicar la tradició ramadera de la comarca, la nostra gastronomia i el receptari tradicional, fent de la carn de xai la protagonista.

L'únic requisit que es demana per participar en la campanya per part dels restaurants és que han d'incorporar en la carta plats fets amb xai. Com a identificació, tots els establiments disposaran d’una mateixa carta, la qual assenyala que proposen "El menú del xai". Hi participen: El casal, la Piazzeta, Taps, Les graelles, La Solana del Ter, La Serra de Llaers, Reccapolis, Easy Rider, La Barricona, El Perla, Snack Bar Ramon, El Molí, Espai Rama, Cat Can Guetes, Els Amigos, La Taverneta, Canaules i Testamatta.

- Mireu aquí tota la programació de la festa