Sordesa i disminució de la capacitat auditiva

Cada vegada hi ha més joves amb problemes d'audició

Ivan Domènech
07 de maig del 2021
Actualitzat a la 13:25h
La hipoacúsia o disminució de la capacitat auditiva de les persones és causa freqüent de consulta mèdica. Pot ser conseqüència de diverses causes: traumatismes en l'orella, infeccions, tumors, malalties congènites, vasculars, degeneratives, etc. En relació amb les causes degeneratives, fa anys que hem detectat un augment de casos associats a l'increment de l'esperança de vida, ja que l'edat s'associa de manera inexorable a la sordesa. Essent per tant, necessaris controls audiomètrics seriats per la població de tercera edat.

D'altra banda, degut a la contaminació acústica (ciutats sorolloses, discoteques, sales de cinema, IPod, MP3...) fa que cada dia hi hagi més joves també afectats de problemes d'audició. Diferents estudis europeus posen de manifest que entorn del 17-18% de la població entre 24 i 40 anys té pèrdua auditiva i més de 2.000 nens neixen cada any amb diferents graus de sordes a l'estat, on hi ha més de 2 milions de persones afectades de problemes auditius.

Davant d'aquesta situació, cada vegada té més importància l'especialista en otorrinolaringologia, responsable no solament del diagnòstic i tractament més eficient per cada pacient, sinó també de la prevenció amb pautes de conducta i consells mèdics.

Es recomana realitzar un estudi audiològic a aquelles persones que treballin en ambients sorollosos, que tinguin vibracions en l'orella, infeccions o supuracions o que els costi mantenir converses telefòniques, amb la finalitat de poder realitzar el diagnòstic de manera precoç i optimitzar resultats terapèutics.

En relació als nens, és important realitzar controls pediàtrics en la consulta de l'otorrinolaringòleg quan pateixen problemes d'otitis, retard en el llenguatge, supuracions d'orella, etc. Molt importants són els Potencials Auditius de tron cerebral i estat estable, que permet diagnosticar els problemes de sordesa infantil de manera precoç i evitar possibles seqüeles.

La microcirurgia otològica i de l'audició permet resoldre la immensa majoria dels problemes d'oïda en pacients, tant infantils com adults. L'Hospital de Campdevànol ha fet un gran esforç amb la incorporació de nous professionals mèdics especialitzats en otorrinolaringologia i en la dotació de material quirúrgic per donar solució a la majoria de problemes de sordesa amb una unitat especialitzada en la cirurgia del colesteatoma, reconstrucció de perforacions timpàniques, de l'otoesclerosi, i també per la cirurgia del vertigen.

Per solucionar els problemes d'audició existeixen gran quantitat d'audiòfons digitals molt petits i que són pràcticament imperceptibles que suposen una gran ajuda als pacients. També es poden realitzar tractaments quirúrgics que permeten solucionar tot tipus de sordesa, com la col·locació d'una pròtesi substitutiva de la cadena d'ossets de l'orella, cirurgies reconstructores mitjançant la col·locació d'implants orella mitja, dispositius implantables osteointegrats tipus PONTO i BAHA, que utilitzen el crani per transmetre l'estímul sonor, o bé implants coclears que permeten donar audició a persones amb sordesa profunda.

Totes aquestes alternatives han marcat un abans i un després en la problemàtica auditiva i en la cirurgia de l'audició. Així doncs, davant de qualsevol problema relacionat amb la sordesa, al nostre centre intentarem establir el diagnòstic i tractaments més adequats en cada cas.

Dr. Ivan Domènech, Especialista en Otorrinolaringologia.
Col. Professional Hospital Campdevànol
Director Mèdic AMIQ.