Adam Yates, amo i senyor de Vallter

La prova fa parada i fonda al Ripollès, amb arribada a l'estació de muntanya i sortida des de Ripoll

Adam Yates, a l'arribada a la meta a Vallter 2000
Adam Yates, a l'arribada a la meta a Vallter 2000 | Volta Ciclista a Catalunya
Redacció
25 de març del 2021
Actualitzat a les 9:45h
Adam Yates (Ineos-Grenadiers) és el líder de la Volta Ciclista a Catalunya després d’endur-se la victòria de la tercera etapa, la primera trobada amb la muntanya en una llarga jornada de 203 quilòmetres entre el Canal Olímpic de Catalunya i Vallter 2000-Setcases (Vall de Camprodon). El britànic, que ja havia fet una gran contrarellotge el dia anterior a Banyoles, ha tornat a dominar l’ascens a l’estació d’esquí on ja s’havia imposat l’any 2019 i es postula com un gran candidat a endur-se la classificació general de la cursa. 

La jornada començava amb l’escapada de Kiko Galván (Kern Pharma), Alexander Kamp (Trek-Segafredo), Sean Bennett, Reinardt Janse Van Rensburg (Team Qhubeka-Assos), Clément Venturini (Ag2r Citroën), Thomas Champion (Cofidis), Colin Joyce (Rally Cycling), Alexander Evans (Intermarché-Wanty-Gobert) i el jove neerlandès Thymen Arensman (Team DSM), que ha acabat sent qui més ha resistit a les rampes del port final. Antonio Jesús Soto (Euskaltel-Euskadi) s’ha quedat a les portes de formar part del grup escapat, patint una inoportuna punxada quan el grup encara no tenia un minut sobre el pilot. 

Sense dificultats de muntanya abans del final, el grup del líder s’ha relaxat i ha deixat anar al grup capdavanter fins a un marge de 12 minuts que han situat al català Galván com a líder virtual durant gran part de l’etapa, amb el botí final del premi de la combativitat. Els quatre minuts amb els que arribaven al peu del port gràcies a l’empenta d’equips potents com Ineos-Grenadiers, Jumbo-Visma o el Deceuninck-Quick Step del líder Joao Almeida ja feia pensar que el triomf era cosa dels grans favorits a guanyar la Volta, i així ha estat. 

Un valent Alejandro Valverde (Movistar Team) ha fet un dels primers moviments a 8 quilòmetres de meta, que l’ha fet acabar ajuntant-se amb un altre ex vencedor com Nairo Quintana (Arkea-Samsic) a 5 quilòmetres de l’arribada. Ha estat aleshores quan Yates ha decidit que era hora de canviar el ritme, primerament seguit per Sepp Kuss (Jumbo-Visma), fins acabar deixant a tots els seus rivals de roda en els preciosos darrers 2000 metres de l’estació d’esquí pirinenca per acabar alçant els braços amb solitari amb 13 i 19 segons sobre uns sorprenents Esteban Chaves (Team BikeExchange) i el mateix Valverde, que als seus 40 anys segueix batallant amb els millors ciclistes del món. 
 

El gran pilot, en un túnel de la tercera etapa. Foto: Volta a Catalunya


D’aquesta manera, Adam Yates es vesteix de lider en una situació molt favorable pel seu equip Ineos-Grenadiers: Richie Porte (2n classsificat a 45 segons) i Geraint Thomas (4t classificat a 53) escolten al britànic en la lluita per la victòria final, demostrant el potencial de l’equip amb el que es van presentar a la sortida de Calella per lluitar per la Volta 100.

Dues etapes al Ripollès

Amb 203 km, la tercera etapa, aquest dimecres, era la més llarga de l’edició 100 de la Volta i presentava com a moment àlgid els últims 12 km d’ascens al port de Vallter 2000, de categoria especial. Per primer cop el Canal Olímpic de Catalunya rebia una sortida de la Volta i en el recorregut fins a Vallter hi havia esprints intermedis a Sant Fruitós de Bages i Perafita.  

L’alta muntanya torna a definir la quarta etapa de la Volta, aquest dijous, que s’iniciarà a Ripoll i per segon dia consecutiu acabarà en alt. Serà a l’estació de Port Ainé, però aquest no serà l’únic port de categoria especial present a la jornada. Abans, els corredors hauran de superar primer el coll de Tosses (1a categoria) i el port d’El Cantó (especial). Els esprints intermedis estaran situats a Ribes de Freser i La Seu d’Urgell. 

A Ripoll, està previst que els equips es concentrin a la zona de la Devesa del Pla, des d’on faran  la sortida neutralitzada a les 12.20 h. Passaran en grup per la carretera de Barcelona, el passeig Ragull, carrer Macià Bonaplata, Progrés, Pont d’Olot, carrer Berenguer el Vell, plaça de l’Ajuntament i del Monestir i carretera de Ribes, per enfilar cap a Campdevànol, on passaran 10 minuts més tard. Uns minuts abans de la sortida, es tallarà l’accés del trànsit a tots aquests carrers de Ripoll.

Tota la zona de la sortida de l’etapa 4 estarà tancada al públic per evitar aglomeracions. S’ha establert una bombolla per aïllar als corredors, el personal dels equips i l’organització. Hi haurà un control estricte sobre l’accés dels mitjans de comunicació i de les autoritats a les sortides i arribades. Durant el recorregut, sí que es pot animar als ciclistes des del carrer, però sempre mantenint la distància i els grups bombolla, amb responsabilitat davant la pandèmia de la Covid-19.

- Consulteu aquí tot el recorregut al detall, etapa per etapa
 

Mapa de la 100a edició de la Volta