Sant Joan de les Abadesses

Vols conèixer la història de l'escultura de la font de la plaça Clavé de Sant Joan?

El momnument s’exposa i s’explica a l’entrada de l’Ajuntament

per Redacció , 20 de març de 2021 a les 18:48 |
Primer pla de l'escultura | Aj. Sant Joan
Entre el 2019 i 2021 s’ha restaurat la font de la plaça Clavé i l’escultura de bronze que la corona, en diverses fases. Tot i que no estava previst, durant la restauració de la columna i l’estàtua de bronze, veient que l’ancoratge estava malmès, es va optar per retirar-la i fer-ne un de nou per evitar el perill que caigués.

La restauració de l’estàtua s’ha fet al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), i això també ha permès documentar-la millor i fer-hi més estudis dels previstos: s’ha pogut treballar en l’interior de l’escultura, s’ha analitzat amb raigs X per conèixer millor la seva construcció i els seus punts més febles, i s’ha fotografiat amb llum ultraviolada per valorar la uniformitat de les capes de protecció.


El cost total de l’actuació ha estat de 34.950,96 euros, dels quals 23.458,39 han estat subvencionats per la Diputació de Girona, i 8.258 han estat subvencionats per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), sota la supervisió del CRBMC.

Aprofitant que l’escultura ja ha tornat a la vila, abans de tornar a ser col·locada, s’ha cregut que seria un bon moment per exposar-la i que tots els veïns i veïnes la puguin veure de prop. Aprofitant això, també s’ha preparat una exposició amb fotografies i textos del santjoaní Marcel Miquel, que explica la història de la font i l’estàtua, i de les restauradores Patrícia Amat i Eulàlia Ribó, que expliquen el procés de restauració i conservació.


La controvèrsia de l’escultura

El disseny de la font fou de l’arquitecte Jeroni Martorell, que va encarregar la figura a Josep M. Camps i Arnau. Tot apunta que varen escollir la figura del llegendari comte Arnau, i això va molestar part de la població de la vila. L’Ajuntament, que va trobar-se enmig de tot l’enrenou, assenyalava que el personatge de l’estàtua era el comte Guifré. A l’exposició s’explica aquesta història curiosa que sempre ha envoltat la font.


La mostra estarà oberta en horari d’oficina, de dilluns a divendres, de 8 a 15 h, i de 16 a 19 h.
 

L'exposició a l'entrada de l'Ajuntament. Foto: Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses

 

Participació