​Sant Joan de les Abadesses millora l'accés a un tram de muralla

Les obres entre el Triquet i la Torre del Saltant han costat 183.000 euros

Joaquim Colomer, Xavier Guitart i Ramon Roqué, a l'itinerari natural de la zona del Triquet, a Sant Joan de les Abadesses
Joaquim Colomer, Xavier Guitart i Ramon Roqué, a l'itinerari natural de la zona del Triquet, a Sant Joan de les Abadesses | Consell Comarcal del Ripollès
Redacció
13 de març del 2021
Més accions del Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments per millorar el posicionament de la comarca com a destinació turística de referència. En aquesta ocasió, es tracta de les obres de millora de l’accessibilitat a l’itinerari natural des del centre històric fins a la zona de muralla medieval de Sant Joan de les Abadesses. Concretament, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet i la riera d’Arçamala.

Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consell Comarcal del Ripollès en el marc del pla de promoció del turisme de natura "L’experiència dels Pirineus més autèntics", un projecte dotat globalment amb 1.966.107,57 euros, aportats per la convocatòria 2014-2020 del Fons europeu de desenvolupament regional (Feder), administrat pel Departament de la Presidència, i pel Pla de foment territorial del turisme, del Departament d’Empresa i Coneixement.

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha visitat una obra que, segons ha explicat, segueix la filosofia d’”anar afegint elements per fer un Ripollès més atractiu i un pol d’atracció pel turisme de salut, natura i turisme de família; que vingui a casa nostra i gaudir-ne”. A la visita l’han acompanyat el conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart, i l’alcalde i vicepresident tercer del Consell Comarcal, Ramon Roqué. Guitart s’ha manifestat en la mateixa línia i ha descrit aquest espai com “un altre punt turístic interessant per al Ripollès”.

De la seva banda, Roqué ha detallat que l’actuació finançada amb els fons Feder representa l’última fase d’un seguit d’obres de millora en un espai que considera que té “molt interès patrimonial i arquitectònic i també molt d’interès turístic”. Així, ha explicat que moltes famílies recorden aquesta zona com un entorn de joc i esbarjo de la infància o bé pels rentants que encara hi ha. Tot plegat permetrà “tornar a apropar la part d’Arçamala i el riu al municipi” i fer que aquest sector torni a ser “accessible i agradable per passejar i poder-ne gaudir”.

La inversió del Feder comarcal, amb un import de 183.446,78 euros (IVA inclòs), ha permès construir una rampa que uneix les diferents terrasses d’aquest espai, des del carrer de la Torre del Saltant fins al Triquet, a la vora de la riera. També s’ha destapat un pas de pedra antic que recorria aquest espai, s’ha netejat l’entorn, s’han destapat murs i se n’han refet alguns que havien caigut.

En definitiva, representa una acció de sanejament en un entorn una mica degradat pel pas del temps. Amb tot, l’alcalde ha apuntat que l’Ajuntament, amb fons propis, vol acabar de perfeccionar-hi algunes qüestions. Especialment, recuperar una antiga escala, arranjar aspectes de col·lectors d’aigües i tasques de jardineria. Ramon Roqué calcula que tot plegat estarà enllestit amb vista a l’hivern.