L'edifici del carrer Hortes de Campdevànol se salva de l'enderroc

L'Ajuntament ha arribat a un acord amb els veïns demandants, als quals indemnitzarà amb mig milió d'euros

L'edifici afectat per la demanda
L'edifici afectat per la demanda | Aj. Campdevànol
Redacció
10 de març del 2021
Actualitzat el 11 de març a les 10:59h

El bloc de pisos del carrer Hortes de Campdevànol finalment no s’haurà d’enderrocar. L’any 2006 es va demandar a l’Ajuntament per haver concedit una llicència d’obres que no respectava la distància reglamentària amb l’immoble del costat, i que posteriorment una sentència judicial del Jutjat de Primera Instància número 1 de Girona obligava a enderrocar.

Després de gairebé 15 anys de litigi judicial, l’actual consistori ha arribat a un acord amb la part demandant, a través d’un conveni, pel qual l’Ajuntament els indemnitzarà amb mig milió d’euros. L’alcaldessa, Dolors Costa, diu que “creiem fermament que hem actuat correctament evitant una catàstrofe econòmica que aquesta herència enverinada hagués representat per aquest Ajuntament”. Costa, però, alerta que aquest expedient “espero que ens recordi a tots com no s’han de fer les coses i que davant els problemes s’ha d’actuar amb valentia i no deixar podrir, com s’havia fet deixant aquest conflicte al calaix, passant-lo de govern en govern fins que a algú li explota a les mans”.

La cronologia dels fets és la següent: abans que l’Ajuntament concedís el permís d’obres, es van fer dues al·legacions sol·licitant la denegació de la llicència. Aquestes, però, no es van acceptar i es va concedir la llicència, fet que va comportar que els veïns de l’immoble del costat presentessin un recurs que l’Ajuntament va denegar. Aquesta denegació va tenir com a resposta la interposició d’un recurs contenciós administratiu que, al cap de tres anys, concretament el 2009, es va acceptar anul·lant la llicència d’obres per considerar que s’havia donat de forma il·legal.

Amb aquesta sentència a la mà, la part demandant va demanar la paralització total de les obres pendents d’execució, però mai es va acatar i els treballs van tirar endavant, i alhora l’Ajuntament va interposar un recurs contra la decisió judicial, que finalment es va desestimar l’any 2013. El 2016, el jutjat torna a desestimar un recurs també presentat per l’Ajuntament on es demanava l’incident d’impossibilitat legal i material d’execució de la sentència. Dos anys després, el 2018, compareixen en aquest procediment d’execució forçosa la tercera part en discòrdia: els propietaris dels pisos dels edificis qui, entre altres coses, demanaven a l’Ajuntament que prestés una garantia pels seus habitatges per un import total 2.086.702,32 euros.

L’any 2019 el jutjat ordena a l’Ajuntament que, en el termini de dos mesos, ha de fer les actuacions necessàries per al compliment de la sentència, és a dir, enderrocar l’edifici. Finalment i veient la magnitud de la tragèdia, des de l’equip de govern se sol·licita una reunió amb la part demandant per tal d’intentar arribar a un acord. Acord que ara s’ha materialitzat mitjançant aquest conveni que es va presentar en el darrer plenari municipal i que acaba amb gairebé 15 anys de litigi.