Ripoll crea el Consell de les Dones

L'ens té per objecte esdevenir un òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament

Presentació del Consell de les Dones
Presentació del Consell de les Dones | Aj. Ripoll
Redacció
10 de març del 2021
Actualitzat a la 13:22h
Aquest dilluns, aprofitant l’efemèride del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora, s’ha presentat a l’Ajuntament de Ripoll el nou Consell de les Dones Municipal. Ha estat en un acte que ha comptat amb la presència de quatre regidores del consistori, en representació dels diferents grups municipals: Maria Dolors Vilalta, de Junts per Ripoll i regidora de Seguretat Ciutadana, Convivència, Participació i Educació; Chantal Pérez, d’Esquerra Republicana; Anna-Belén Avilés, del Partit dels Socialistes; i Rebeca Galavis, d’Alternativa per Ripoll-CUP.

“Durant la pandèmia hem fet passos enrere i qui més perjudicades s’han vist han estat les dones. Hem de treballar perquè aquest Consell arribi a tots els sectors, amb representativitat de tots ells, i promogui l’equitat de gènere”, apuntava Vilalta.

“L’objectiu és tenir una societat més equitativa. No podem invisibilitzar que la desigualtat està feminitzada”, deia Avilés. “La idea és que arribi un dia en el qual hagin desaparegut les desigualtats i aquest consell ja no sigui necessari.

Ha de servir per reivindicar i reconèixer les figures femenines a la vila”, explicava Pérez. Mentre que Galavis, per la seva banda, confia en el fet que “aquest espai contribueixi a canviar el model de societat que tenim, que és patriarcal”.

Objectius, funcionament i competències

El Consell Municipal de les Dones de Ripoll té per objecte esdevenir un òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament, en referència a aquelles qüestions d’interès per al col·lectiu femení i en concret per aquelles competències i funcions que suposin una millora del seu benestar i qualitat de vida a la població. La seva existència es justifica per la importància d’aquest sector a la vila, per la seva representació demogràfica, per l'especificitat de les seves necessitats i per les discriminacions per raó de sexe encara existents a la nostra societat.

Aquest Consell estarà format per associacions i entitats de dones de Ripoll, per una representació de l’Institut Català de la Dona, de la taula comarcal LGTBI, per representants d’entitats empresarials, d'esports, d’emprenedoria, d’hostaleria i de tots els sectors que s’hi vulguin implicar, representants polítiques, tècniques de serveis i entitats del territori, a més de col·laboradors o col·laboradores experts/es en les temàtiques que s’hi vulguin tractar. El seu govern i administració s’exerciran pels òrgans de presidència, vicepresidència, plenari i la comissió permanent.

En la presentació d’aquest dilluns, s’han posat sobre la taula les bases per a la constitució del Consell de les Dones. Serà el propi Consell el que determinarà cada quan es reunirà, quins temes s’han de tractar i sobre quins aspectes cal treballar. Es pretén que les mateixes integrants de l’òrgan siguin les que decideixin com ha de funcionar el mateix, que sigui un espai participatiu des del primer moment. També caldrà determinar, un cop el Consell estigui constituït, les finalitats i competències que aquest tindrà.

L’objectiu és que pugui estimular la participació dels col·lectius de dones, que promogui la presència de les dones a la societat en tots els àmbits, que pugui emetre informes sobre temes d’interès per a les dones per tal de contribuir als canvis que ens portin a una societat més justa i solidaria, que proposi la realització de debats i campanyes innovadores en el seu camp, que pugui elaborar un pla de polítiques feministes, etc. Les seves funcions s'exerciran mitjançant l'elaboració d'informes, dictàmens o demandes, que tindran rang de recomanació pels òrgans del govern municipal.