Ripoll demana que s'estudiï la creació d'un CIFO al Ripollès

Aquests centres promouen accions de formació professional

Redacció
06 de març del 2021
Un CIFO de la Generalitat
Un CIFO de la Generalitat | Generalitat de Catalunya
L’Ajuntament de Ripoll ha demanat al Departament d’Afers Socials, Treball i Família que estudiï la creació d’un Centre d’Innovació, Formació i Ocupació (CIFO) del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya al Ripollès. La petició es duu a terme perquè des del consistori ripollès es considera que existeix un desequilibri territorial en relació als CIFO, ja que actualment els que hi ha es troben allunyats de la Catalunya interior i de muntanya, creant un greuge al territori i potenciant el desequilibri territorial.

La Junta de Govern Local de Ripoll va resoldre demanar al Departament que el CIFO a la comarca pugui ser propi, concertat o via la implementació del Pla d’oferta integrada de Formació Professional a l’IES comarcal. També es demana que pugui donar servei a tota l’àrea d’influència de les comarques perimetrals, en les especialitats singulars que es determinin.

Amb la incorporació d’aquest centre, l’objectiu és poder millorar en l’àmbit formatiu i laboral a Ripoll i al Ripollès. Com a determinades zones del país, s’ha detectat una manca d’oferta en algunes especialitats, ja que no hi ha centres acreditats.

La comarca i l’INS Abat Oliba es van quedar fora d’un projecte del Departament de Treball per impartir FPO (Formació Professional per l’Ocupació) als centres de secundària, tot i que la Fundació Eduard Soler ja n’imparteix des de fa anys. Ara l’Ajuntament reclama la creació del CIFO per seguir avançant en aquest àmbit i crear ocupació, tot reactivant el territori.

Què és un CIFO?

Els CIFO promouen accions de formació professional per a l’ocupació, de qualitat i adaptades a les necessitats de les persones, empreses i territoris. En aquest sentit, ofereixen cursos adreçats a persones treballadores inscrites a les Oficines de Treball de la Generalitat que es troben en situació d’atur, programen accions d’experimentació en noves qualificacions i fan proves de professionalitat per avaluar les competències professionals i emetre els certificats corresponents. El seu objectiu principal és ser el referent dins l’àmbit de la formació per a l’ocupació adreçada a treballadors i treballadores aturats i en actiu.

Una altra línia de treball dels CIFO és la formació de formadors i de gestors de polítiques actives d’ocupació, tant pel que fa a la metodologia com d’especialització i perfeccionament tècnic, juntament amb la investigació i la innovació metodològica.

Actualment a Catalunya existeixen el CIFO La Violeta, ubicat a Barcelona; el CIFO L’Hospitalet; el CIFO Sabadell; el CIFO Sant Feliu de Llobregat; el CIFO Santa Coloma de Gramenet; el CIFO Salt; el CIFO Tarragona i el CIFO Lleida. A l’interior de Catalunya, més enllà del de Lleida, no n’existeix cap.

Perquè Ripoll i el Ripollès?

A Ripoll i al Ripollès sempre s’ha apostat per la innovació i la formació a través de mitjans solvents implantats al territori. Des dels anys 70 va existir l’Escola Tècnico Professional del Ripollès, i actualment hi ha l’Aula d’Hostaleria amb els mòduls de cuina, forn, pastisseria i formació de cambrers i caps de sala, ubicada a l’Agència de Desenvolupament del Ripollès i la Fundació Eduard Soler, com a institució sense ànim de lucre situada a Ripoll que ofereix cicles de grau superior Dual i 3×2, també formació contínua, serveis tecnològics per a la innovació i suport a l’emprenedoria, destacant en gran mesura la disciplina de la mecatrònica i robòtica i indústria 4.0, ha esdevingut un centre de referència de Catalunya en aquest àmbit.

A Ripoll, a més, s’està desenvolupant el Pla Educatiu d’Entorn 0-20, que entre d’altres objectius ha de permetre acompanyar als joves cap a la formació post obligatòria i consolidar la vida professional laboral >20 amb el suport dels agents socials, sindicals, patronals i de les administracions local i comarcal. La capital de comarca també lidera la Xarxa C17, que suma la voluntat dels municipis i comarques al llarg de l’eix econòmic de la C17 i R3 d’esdevenir un dels motors del país en diferents àmbits (indústria, universitat, sanitat, turisme, formació professional…).

Per tot això, l’Ajuntament considera que Ripoll reuniria els requisits per tal de poder acollir un CIFO, possiblement estudiant iniciar un pla pilot a l’INS Abat Oliba o mitjançant el concert o contracte programa amb els centres existents i en les especialitats singulars que imparteixen.