Campdevànol posa en valor el canal que travessa el centre del poble

Les obres, amb un cost de 140.000 euros, s'inclouen dins de la llei de Barris

Dolors Costa, alcaldessa, Cristina Ramisa, arquitecta tècnic de l'Ajuntament, al canal
Dolors Costa, alcaldessa, Cristina Ramisa, arquitecta tècnic de l'Ajuntament, al canal | Ajuntament de Campdevànol
Redacció
18 de febrer del 2021
Actualitzat a les 10:48h
L’Ajuntament de Campdevànol ha iniciat aquesta setmana les obres de dues de les darreres actuacions incloses a la llei de Barris, que tenen com a objectiu millorar i posar en valor el patrimoni hidràulic del municipi: la millora del canal Grau Reguer i la millora de la zona del canal de la Sèquia Molinar.

La inversió total serà de 180.000 euros (85% subvencionats) i les obres tenen un termini de dos mesos. L’alcaldessa, Dolors Costa, explica que “volem posar en relleu la importància que ha tingut el nostre patrimoni hidràulic al llarg de la història de Campdevànol, i per aquest motiu, volem donar protagonisme al canal en lloc de tenir-lo tapat com fins ara”.

La primera actuació se centra a donar sortida al tram del canal Grau Reguer, que actualment queda mort al carrer Diagonal i que només serveix per a uns quants estacionaments. Per fer-ho s’enderrocarà el mur perimetral del canal i es connectarà aquesta zona on hi ha els rentadors amb el carrer Damià de la Farga. Alhora també es farà un passeig amb zona verda i es construirà una passera per sobre el canal, i es retirarà el formigó i es farà una nova pavimentació amb llambordes de pedra. Per últim, s’ampliarà la vorera d’aquest tram del carrer Diagonal fins a enllaçar amb el carrer Puigmal, que és on hi ha l’altra part del canal a la vista: en aquest punt també s’enderrocarà el mur que hi ha i s’hi posarà una barana de ferro.

Pel que fa a la zona dels rentadors, es preveu millorar l’enllumenat, la xarxa pública d’aigua, s’hi plantaran arbres i es millorarà el parterre amb plantes aromàtiques. Com que també serà un dels punts d’interès de la Ruta del Ferro i de l’Aigua del projecte Pyrfer, s’hi col·locaran uns panells informatius acompanyats de fotografies històriques informant dels diversos usos del canal al llarg de la seva història.

Al passeig de la Sèquia Molinar es farà una actuació de millora del seu punt d’accés des del carrer Major, amb l’ampliació i millora de l’escala que hi ha per arribar-hi. També es farà una actuació al paviment, que està en molt mal estat i s’hi ha de poder garantir la seguretat. També es retirarà el mallatge de torsió que en molts punts està esfondrat i es col·locarà una barana nova, igual que a la passera. Per últim, s’estabilitzarà la comporta del canal i els murs de pedra que hi ha a banda i banda, per evitar la seva degradació.

L’alcaldessa de Campdevànol explica que “aquestes actuacions permetran que aquests siguin punts de referència del nostre passat i del nostre present, a través d’un element que ha estat clau en la nostra història com és l’aigua i els canals, també molt relacionats amb la forja i la metal·lúrgia”.

El canal amb aigua

Fa temps que costa veure el canal Grau Reguer amb aigua. El motiu és que com que no hi ha un aprofitament de l’aigua que hi passa pel tancament de les fàbriques, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) no n’hi deixa passar.

Per això, l’Ajuntament ha presentat un projecte de captació d’aigua que es portarà a terme durant el 2021: això suposarà poder fer una captació d’aigua superficial, sempre amb poca aigua, amb una finalitat patrimonial i cultural, ja que el canal passa per un entorn urbà.

El canal Grau Reguer neix a la resclosa del barri del Roser i té dos quilòmetres de llargada, 2,30 metres d’amplada i 70-80 cm de fondària. La majoria de trams estan soterrats, però alguns són visibles i passen pel centre del municipi. Data del segle XVIII i proporcionava aigua a cinc punts: Can Ribalaigua, La Farga, Ayola, Molí Gros i el Martinet.
 

El canal Foto: Ajuntament de Campdevànol