Triomf clar de Junts a Girona

Ciutadans desapareix a la demarcació en benefici del creixement del PSC i la CUP i la irrupció de Vox

La cap de llista de JxCat a les comarques gironines, Gemma Geis, i la número 2, Marta Madrenas.
La cap de llista de JxCat a les comarques gironines, Gemma Geis, i la número 2, Marta Madrenas. | Marina López/ACN
Redacció
15 de febrer del 2021
Actualitzat a les 11:55h
Girona continua confiant en el lideratge independentista de Junts. A diferència del global del país, les comarques gironines han tornat a donar la victòria a la formació de Carles Puigdemont, que es manté en 7 dels 18 diputats. L'independentisme hi continua sumant majoria absoluta -en total, 13- i fins i tot en suma 1 més per a la CUP respecte al 2017.

D'aquesta manera, la llista encapçalada per Gemma Geis ha assolit gairebé 90.000 vots, un nombre significativament reduït en comparació als anteriors comicis autonòmics, quan van ser a prop dels 150.000. El percentatge (32%) també s'ha vist afectat, però els suports rebuts pels altres partits no han estat suficients per arrabassar-los cap dels escons que tenien en l'anterior legislatura. En segona posició hi ha Esquerra Republicana. La candidatura de la consellera Teresa Jordà ha revalidat els 4 escons, això sí, amb 28.000 vots menys.

Per contra, la resta de forces que han aconseguit representació per aquesta demarcació han sumat suports. El PSC, victoriós al global de Catalunya, ha quedat en tercer lloc amb 2 diputats més, i la CUP en quart lloc amb 1 més. En la línia de la resta de demarcacions, Vox també ha esgarrapat representació per Girona, amb 1 sol diputat i 17.000 vots.

La debacle s'ha produït a Ciutadans. Aquesta formació ni tan sols ha pogut conservar un sol dels 4 diputats que tenien a Girona, mentre que En Comú Podem s'ha tornat a quedar a les portes amb poc més del 4% dels vots emesos.

Gemma Geis: "A la terra de Puigdemont, Junts per Catalunya és imbatible"

La cap de llista de JxCat, Gemma Geis, ha celebrat la victòria a les comarques gironines. "Girona és una de les capitals de l'independentisme, i els resultats ho denoten", ha afirmat Geis que afegeix que els set diputats evidencien que "a la terra de Puigdemont Junts és imbatible". La cap de llista d'ERC, Teresa Jordà, ha destacat que aquest 14-F ha consolidat l'hegemonia de l'independentisme a la demarcació. La republicana diu que estan "satisfets" dels quatre escons del partit obté i ha posat de relleu que han tingut el cinquè a tocar. Per la seva banda, la socialista Sílvia Paneque, considera que haver triplicat el resultat del 2017, i enviar tres diputats al Parlament, demostra que el PSC "vol ser força de canvi".

La participació a la circumscripció de Girona ha caigut cau fins al 54,75%, la xifra més baixa a la demarcació de totes les eleccions al Parlament. Amb el 99,90% del vot escrutat, són 279.444 els gironins que han anat a dipositar el seu vot a les urnes aquest 14-F marcat per la pandèmia de la covid-19. Una dada molt per sota de fa quatre anys quan ho van fer més de 409.966.

La xifra també suposa, de retruc, una abstenció del 45,25%. Per trobar dades similars, caldria remuntar-se a les eleccions del 2006, quan la participació va ser del 57,13% i l'abstenció del 42,84%. L'any 2017, però, la xifra de participació va ser històrica per la situació política a Catalunya amb un 79,16%. De nou, la situació –ara sanitària- ha tingut incidència en el nombre de persones que han participat als comicis.