El Museu Etnogràfic de Ripoll recordarà Tomàs Raguer durant tot el 2021

El centre ret homenatge al folklorista i estudiós de la cultura i tradicions del territori

Redacció
08 de febrer del 2021
Actualitzat a les 14:08h

Tomàs Raguer. Foto: Àgora txec


Aquest 2021 succeirà un esdeveniment històric per al Museu Etnogràfic de Ripoll. Es compliran 160 anys del naixement d’un folklorista i estudiós de la cultura i tradicions del territori que va mantenir un vincle molt estret amb el centre i el món de l’etnografia, en Tomàs Raguer i Fossas.

Raguer, nascut a Ripoll l’any 1861, va iniciar la recerca, recopilació i classificació dels documents i llibres dipositats a l’arxiu parroquial de l’església de Sant Pere. La seva activitat es va centrar en aplegar materials i objectes diversos relatius al folklore, fins que l’any 1929 va crear una petita exposició, juntament amb altres col·laboradors, i que deu anys més tard esdevingué l’Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere de Ripoll.

A través de les xarxes socials, el museu organitzarà qüestionaris i publicarà continguts setmanals amb informació del seu llegat fins a finals d’any, on hi haurà diverses sorpreses per als que tinguin més encerts.

A més, el març es compliran 10 anys de l’obertura del Museu a la nova seu i també se celebrarà amb la publicació de diferents imatges, tot recordant esdeveniments especials transcorreguts al llarg d’aquests últims anys.

Així, la major part de les activitats d’enguany al Museu de Ripoll es faran en funció del llegat de Tomàs Raguer, lligades també a diferents projectes com són el de territori, el de societat o el de gènere.

A més, el Museu també comptarà amb diferents exposicions temporals al llarg de l’any, com “Carles Rahola. Una vida republicana”, “La captura. Dels paisatges d’en Vayreda a l’últim quadre d’Olot”, de la col·lecció de Jordi Plana, “Miratges de colors” de Mohammed erRabehy, “Palmira Jaquetti”, o “Protagonistes anònimes”, de fons propi del Museu.

Tanmateix, el Museu seguirà oferint les visites programades als espais de la Farga Palau de Ripoll i l'Scriptorium, en la mesura que es pugui, per donar a conèixer el patrimoni industrial de la comarca i el passat cultural en la còpia de manuscrits a Ripoll.