1 de 10
judici del 17-A

​Acusacions particulars veuen provat que Houli i Oukabir eren membres de la cèl·lula de Ripoll

Les lletrades de Mossos i Bombers els exigeixen responsabilitat per l'explosió d'Alcanar

Driss Oukabir | Pool EFE
per Redacció, 1 de febrer de 2021 a les 15:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Acusacions particulars al judici dels atemptats del 17 i 18 d'agost de 2017 a l'Audiència Nacional han considerat provat que Mohamed Houli i Driss Oukabir eren membres de la cèl·lula de Ripoll, en línia amb la Fiscalia, però atribueixen diferents responsabilitats.

Les acusacions de Mossos d'Esquadra i Bombers de la Generalitat exigeixen responsabilitat per l'explosió d'Alcanar i han reclamat que se'ls condemni per delictes de mort en caràcter de temptativa pels agents ferits a la urbanització-set Mossos i dos Bombers-. Consideren que Houli i Oukabir eren "coneixien el gravíssim risc a què estaven sotmetent els veïns" així com els serveis d'emergències que s'hi van desplaçar.


Els Mossos que van actuar a Alcanar tenien "el deure" d'anar-hi i no sabien el risc a què s'exposaven, ha dit l'advocada de Mossos. La lletrada ha dit que en el cas de Houli, "és encara més greu" perquè en el moment de ser evacuat sabia que hi anirien serveis d'emergència i "no va dir res". "Ni un ni l'altre van realitzar cap mena d'actuació per evitar o disminuir el risc", ha remarcat. Segons l'advocada de Bombers, no es pot negar l'existència "d'intencionalitat".

L'acusació del cos de Mossos ha demanat que es reconegui com a víctimes de terrorisme tots els agents ferits al control policial de l'avinguda Diagonal per Younes Abouyaaqoub en la seva fugida en el cotxe de la víctima mortal Pau Pérez. Segons l'advocada, els Mossos d'Esquadra eren un dels "possibles objectius" de la cèl·lula i l'atropellament dels agents va ser la "continuació del seu ideari criminal". L'advocada també ha negat que els Mossos trenquessin la cadena de custòdia d'objectes o fessin proves d'ADN amb material caducat.


D'altra banda, l'advocada de l'acusació particular de diversos agents dels Mossos d'Esquadra ferits ha demanat que se'ls condemni per assassinat en grau de temptativa per les ferides dels seus clients. Pel que fa als ferits a Alcanar, l'advocada ha argumentat que no es tracta d'una temptativa sinó que hi ha "fets constatables", ja que "l'acció havia començat". "Ho tenien tot preparat" i hi va haver "execució", afirma.


"Cambrils no va ser una zona a l'atzar", ha dit, i ha afirmat que hi va haver "precipitació" però no "improvisació". L'advocada ha demanat que es reconegui com a víctima de terrorisme l'agent que va ser envestida per l'Audi A3 conduït pels terroristes al passeig Marítim de Cambrils i ha recordat que més enllà de ferides físiques té seqüeles psicològiques que impedeixen que pugui tornar a exercir la seva professió.

Acusacions de víctimes

L'advocat de la supervivent de la Rambla Martina Sacchi, parella d'una de les víctimes mortals, ha emfasitzat la duresa dels fets per a les víctimes i ha defensat que sense els acusats no s'hauria pogut atemptar. El lletrat ha remarcat la participació dels acusats i ha rebutjat els arguments de la defensa de Driss Oukabir sobre la seva vida dissoluta per desvincular-lo de la cèl·lula. "Això ja ho vam escoltar en el judici de l'11-M" i "no és un argument vàlid", ha dit. Sobre Saïd Ben Iazza, ha subratllat el seu "silenci còmplice".

L'acusació d'Ángeles Guardia ha argumentat que els acusats són "copartícips" dels atacs i ha afirmat, en relació amb Driss Oukabir, que és "tant autor com la resta" qui afavoreix l'adquisició de l'arma amb què s'atempta que qui l'utilitza.


L'acusació particular de Nuria Suara, florista de la Rambla que va presenciar l'atemptat, ha reclamat que sigui reconeguda com a víctima de terrorisme. Suara va testificar a la vista oral i va relatar les seqüeles psicològiques, que han fet que no hagi pogut tornar al lloc dels fets i hagi marxat a viure fora de Barcelona.

D'altra banda, l'advocada de Guillem Rovira ha defensat que els principals acusats eren membres de la cèl·lula i pretenien "causar terror" i fer el "màxim dany possible".

Continua tot i un positiu de Covid

L'advocada de Mohamed Houli, el principal acusat al judici, ha donat positiu per Covid-19 i no ha pogut assistir a la sessió d'aquest dilluns. Tanmateix, el president del tribunal, Félix Alonso Guevara, ha decidit mantenir la sessió prevista perquè és el torn dels informes finals de les acusacions particulars i populars.

Guevara ha explicat que l'advocada seguirà el judici des de casa via internet, ja que es retransmet per streaming. Tant l'advocada, amb qui Guevara ha parlat per telèfon com Houli, preguntat abans de començar pel president del tribunal, s'han mostrat d'acord amb fer-ho d'aquesta manera.
​​
​​

​​
​​
 

També hauries de llegir
Fa 105 setmanes

​La Fiscalia assegura que al judici s'ha acreditat que l'imam de Ripoll és mort

Fa 106 setmanes

La Fiscalia manté la petició d'entre 8 i 41 anys de presó per als tres acusats pel 17-A

Fa 106 setmanes

Mohamed Houli era influenciable però no tenia cap patologia mental

Fa 106 setmanes

Els Mossos afirmen que els acusats del 17-A no van participar directament en els atemptats

Fa 106 setmanes

La policia espanyola assegura que els dos principals acusats del 17-A formaven part del grup

Fa 111 setmanes

Els Mossos constaten que els autors del 17-A tenien «la determinació d'actuar fins a morir»

Fa 111 setmanes

El germà de Driss Oukabir, el matí del 17-A: «S'ho ha pensat i diu que no està preparat»

Fa 112 setmanes

La cèl·lula del 17-A volia utilitzar el vídeo fabricant explosius per reivindicar els atacs

Fa 112 setmanes

Els policies que van anar al Marroc a recollir ADN de familiars d'Es-Satty van tenir un paper testimonial

Fa 113 setmanes

L'anàlisi de les restes humanes del xalet d'Alcanar no determina si l'imam de Ripoll hi va morir

Fa 113 setmanes

Un testimoni protegit situa Driss Oukabir a la casa d'Alcanar que va explotar

Fa 113 setmanes

Driss Oukabir anava de festa, bevia i no estava radicalitzat

Fa 113 setmanes

Una testimoni va veure una furgoneta marxar del xalet d'Alcanar minuts després de l'explosió

Fa 113 setmanes

El president de la mesquita belga on va exercir Es-Satty reitera que li va dir que parlava amb el CNI

Fa 113 setmanes

El president de la mesquita de Ripoll afirma que l'imam tenia «dues cares»

Fa 114 setmanes

La cèl·lula de Ripoll va intentar llogar furgonetes a particulars dient que eren per a una mudança

Fa 114 setmanes

Els autors del 17-A van comprar precursors d'explosius amb l'excusa de blanquejar roba al Marroc

Fa 114 setmanes

Els autors de l'atemptat del 17-A van anar a un casino de Salou amb un ganivet dies abans de l'atac

Fa 114 setmanes

L'agent dels Mossos ferida a Cambrils el 17-A: «Vaig pensar que em quedava allà, morta»

Fa 115 setmanes

Els agents que van abatre l'autor del 17-A: «Milers de vegades hem reviscut l'escena»

Fa 115 setmanes

El vídeo inèdit de l'atropellament a la Rambla mostra la cruesa de l'atemptat al judici del 17-A

Fa 116 setmanes

Jordi Munell: «Ens temem que serà un judici per passar pàgina i no per buscar la veritat»

Fa 116 setmanes

L'atemptat del 17-A es va començar a preparar l'octubre de 2016

Participació