Les eleccions de la incertesa

La cursa arrenca en plena tercera onada de la pandèmia i sense tenir clara la data dels comicis; a la pugna entre Junts i ERC per l'hegemonia s'hi suma l'abast de l'efecte Illa

Laura Borràs, Pere Aragonès i Salvador Illa
Laura Borràs, Pere Aragonès i Salvador Illa | ND
Joan Serra Carné / Oriol March
29 de gener del 2021
Actualitzat a les 11:28h
Les eleccions amb més interrogants -en l'arrencada de la campanya encara no se sap si finalment la data serà la del 14 de febrer- són també els comicis que posen a prova el recorregut d'un govern independentista. ERC i Junts es disputen la victòria, i també el lideratge entre el votants sobiranistes -que pot acabar atorgant la presidència de la Generalitat-, però en el duel aspira a tenir-hi coses a dir el PSC. Els socialistes s'encomanen a la projecció de Salvador Illa, ministre de Sanitat fins aquesta setmana, per pescar en la bossa de vots de Ciutadans i fer possible el que no ha aconseguit Miquel Iceta: guanyar unes eleccions i tenir opcions de conformar govern.

Aquest, però, és el principal obstacle de l'estratègia del PSC, teixir una aliança alternativa al projecte independentista. Els resultats condicionaran la viabilitat dels pactes. Això sí, a diferència del 2017, en què la declaració d'independència fallida i el 155 van polaritzar les eleccions en dos blocs clarament definits, aquesta vegada el duel també és entre adversaris d'un mateix espai polític. Aquesta és l'anàlisi, partit a partit, de la contesa electoral més incerta, amb un ull posat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).