Les comarques gironines volen mesures diferents de la pandèmia segons l'evolució dels municipis

El ple de la Diputació també aprova les subvencions per a fomentar l’activitat física a la demarcació, que enguany inclouen l’esport adaptat

L'equip de govern de la Diputació de Girona durant el ple d'aquest mes de gener.
L'equip de govern de la Diputació de Girona durant el ple d'aquest mes de gener. | @diputaciogirona.
Redacció
27 de gener del 2021
Actualitzat a les 10:05h
En la primera sessió ordinària de l’any, el ple de la Diputació de Girona ha aprovat, per unanimitat, una moció que reclama que a l’hora d’establir les mesures de prevenció de la Covid-19 els departaments de Salut i d’Interior de la Generalitat de Catalunya tinguin en compte la diversitat del territori gironí i, en concret, factors com ara la densitat demogràfica.

També, es proposa incorporar a la taula del Procicat un representant de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, un representant de la Federació de Municipis de Catalunya i un representant de l’Associació de Micropobles. A més, s’insta tant el Govern de la Generalitat com el de l’Estat perquè les mesures per posar fre al coronavirus també vagin acompanyades de mesures de reactivació econòmica.

Llum verda a les subvencions per fomentar l’activitat física a les comarques gironines

En la sessió plenària també s'han aprovat, amb l’abstenció de la CUP, les bases reguladores de les subvencions que aquest 2021 serviran per promocionar i fomentar l’activitat física i l’esport a les comarques gironines. Enguany inclouen un programa de suport a l’esport adaptat, amb ajuts de fins a 4.000 euros.

Les subvencions s’adrecen a ajuntaments i entitats esportives i, en el context actual generat per la Covid-19, fan un èmfasi especial en les despeses de funcionament ordinari que suposen el manteniment de l’activitat i la gestió dels equipaments esportius. Una altra de les modificacions d’aquests ajuts és el suport a l’activitat esportiva escolar i l’alineament amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), una de les línies estratègiques principals del Pla de Mandat 2020-2023 de la corporació.
 
Tot seguit, es concreten els sis programes per promocionar i fomentar l’activitat física i l’esport:
 
•Programa A. Suport als municipis per a la gestió dels equipaments esportius. Es vehicula a través de tres subprogrames: suport a les despeses derivades de la gestió, suport a les actuacions de condicionament i suport a la renovació del paviment esportiu dels equipaments esportius.
• Programa B. Suport a l’esport federat. Es diferencien tres línies d’actuació destinades al suport de l’activitat esportiva federada, a l’organització d’esdeveniments esportius federats i a la participació en esdeveniments esportius federats puntuals que es portin a terme fora de Catalunya.
• Programa C. Suport als consells esportius per a la promoció i el foment de l’activitat fisicoesportiva i l’esport. Els beneficiaris d’aquestes ajudes han de dur a terme diferents programes per a la promoció de l’esport municipal, entre els quals hi ha l’assessorament, el préstec de materials, la promoció de tallers i càpsules informatives o l’organització d’esdeveniments com, per exemple, els Jocs Emporion, el Rodaesport o l’Esport Blanc Escolar, entre d’altres.
• Programa D. Suport a l’esport escolar. S’hi inclou el suport a través del programa «Neda a l’escola», per al desenvolupament de les habilitats motrius bàsiques en el medi aquàtic per a alumnes d’educació infantil i primària, i el suport a l’activitat esportiva escolar.
• Programa E. Suport a l’esport d’alta competició. El programa està destinat a les entitats esportives de la demarcació de Girona amb equips d’alta competició de l’esport en les categories absolutes o sènior de les competicions regulars federades de bàsquet, bàsquet en cadira de rodes, cúrling, futbol, handbol, hoquei sobre patins, hoquei sobre gel, judo, rugbi, voleibol, tennis de taula i futbol de platja.
• Programa F. Suport a l’esport adaptat. Aquesta línia de subvencions va dirigida a la promoció i el foment de l’esport adaptat, tant als ajuntaments com a les entitats municipals descentralitzades, associacions i altres entitats sense ànim de lucre.

Subvencions per a la programació estable professional dels equipaments escènics i musicals

El ple d’avui també ha aprovat les bases reguladores per a la concessió de subvencions de fins a 9.000 euros a ajuntaments per a la programació estable professional dels equipaments escènics i musicals locals multifuncionals. En aquests ajuts, s’hi tenen en compte diverses circumstàncies derivades o que es puguin derivar de la pandèmia de la Covid-19: d’una banda, les despeses ocasionades per l’ús de plataformes de venda d’entrades per via telemàtica i per les adaptacions a les programacions virtuals i, de l’altra, en la programació presencial, les despeses relacionades amb les mesures de seguretat sanitària (com ara mascaretes, gel hidroalcohòlic o termòmetres).

Finalment, en el cas de les activitats que es cancel·lin amb motiu de la pandèmia, es continuaran considerant subvencionables aspectes com el percentatge de taquilla, els honoraris acceptats per les entitats organitzadores o la facturació d’activitats programades que s’hagin suspès (monitoratge, despeses tècniques d’il·luminació i so, etcètera). A més, es valoraran les característiques de la programació que afavoreixin l’assoliment d’ODS.