1 de 10
judici del 17-A

Mohamed Houli era influenciable però no tenia cap patologia mental

Driss Oukabir va fer tractament psicològic el 2012 pel consum de drogues

Els acusats del judici | ACN
per Redacció, 20 de gener de 2021 a les 14:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La psicòloga forense que va tractar a la presó Mohamed Houli el 2018, un dels dos principals acusats dels atemptats del 17-A, ha assegurat aquest dimecres que el jove no té cap psicopatologia que pugui alterar la seva conducta. No obstant, ha admès que té un cert sentiment d'inferioritat, és fàcilment influenciable i prefereix evitar els conflictes i seguir les instruccions del grup.

Pel que fa a Driss Oukabir, una psicòloga que el va tractar el 2012 ha explicat que va seguir una teràpia, però la va abandonar. Oukabir va admetre que consumia marihuana, cànnabis i cocaïna des del 2012, els cap de setmana i de forma desmesurada, però sense que afectés la seva vida un cop passaven els efectes.


La psicòloga es va entrevistar amb Houli el febrer del 2018, poc mesos després dels atemptats, però després ja no l'ha vist més perquè va ser canviat de presó. Ha explicat que té un quocient intel·lectual de 91, a la part baixa de l'estàndard normal, que va de 90 a 110. Li costen els conceptes complexos i abstractes, però això pot ser més pel seu nivell sociocultural que per la intel·ligència. Podria haver fet estudis superiors complexos, ha dit, però també ha reconegut que li faltava empenta. Es deixa contagiar per les emocions dels altres, tant d'alegria com d'estrès, i el considera un jove immadur i fàcilment influenciable, que es deixava portar pel grup i era fàcil de captar.


El seu comportament social era dins de la mitjana, i en algun cop reaccionava agressivament davant d'una provocació, però no pas més que la majoria de la població. Va fer "gamberrades" quan era adolescent però mai havia "creuat la línia de les conductes antisocials".

La psicòloga l'ha descrit com un noi trist, pessimista, faltat d'entusiasme, estret de mires, poc creatiu i imaginatiu, mandrós i hipocondríac, però amb una maduresa normal per la seva edat. No vol liderar res, prefereix passar desapercebut dins del grup, al qual necessita, i quedar bé amb tothom, sense grans conflictes. "Tendeix més a la dependència del grup que a la independència", ha afegit. No vol grans responsabilitats ni organitzar coses, sinó seguir unes regles preestablertes i senzilles. "És una persona ideal per ser captada", ha conclòs, fins i tot per altres ideologies a banda de l'islamisme radical.


Ha explicat que el seu entorn familiar era normal, que no prenia drogues i que té una conducta adequada a la presó. A preguntes de les acusacions ha reafirmat que no té cap alteració que li impedeixi comprendre la realitat i que l'estiu del 2017 va enfrontar-se als seus pares negant-se a anar de vacances al Marroc amb ells, i es va quedar a Catalunya, on va acabar de preparar els explosius a la casa d'Alcanar.


També ha declarat una psicòloga que el 2018 va fer un informe basant-se en les seves entrevistes amb Driss Oukabir el 2012. Ha explicat que el jove havia reconegut consumir drogues els caps de setmana des dels 14 anys, principalment marihuana, cànnabis i cocaïna. Tenia un consum de "risc elevat" ja que podia perdre el control durant les hores de consum, però no l'afectava en la seva presa de decisions després dels efectes psicotròpics. En cap test es va detectar que pogués ser proper a l'islamisme radical. El jove va deixar la teràpia aquell 2012 i va tenir una sessió més el 2014, però ja no hi va tornar.

Al final de la sessió, s'ha donat per reproduïda la part documental del judici, i el magistrat Félix Alonso Guevara ha rebutjat alguns informes pericials proposats per les acusacions o fins i tot el reconeixement administratiu d'alguns mossos d'Esquadra com a víctimes del terrorisme.

Aquest dijous al matí serà quan totes les parts presentin les seves conclusions definitives, mantenint les provisionals o canviant-les. Dilluns començaran a presentar els seus informes finals totes les parts, començant per la Fiscalia.

​​
​​

​​
​​
 

També hauries de llegir
Fa 105 setmanes

Els Mossos afirmen que els acusats del 17-A no van participar directament en els atemptats

Fa 106 setmanes

La policia espanyola assegura que els dos principals acusats del 17-A formaven part del grup

Fa 111 setmanes

Els Mossos constaten que els autors del 17-A tenien «la determinació d'actuar fins a morir»

Fa 110 setmanes

El germà de Driss Oukabir, el matí del 17-A: «S'ho ha pensat i diu que no està preparat»

Fa 111 setmanes

La cèl·lula del 17-A volia utilitzar el vídeo fabricant explosius per reivindicar els atacs

Fa 111 setmanes

Els policies que van anar al Marroc a recollir ADN de familiars d'Es-Satty van tenir un paper testimonial

Fa 112 setmanes

L'anàlisi de les restes humanes del xalet d'Alcanar no determina si l'imam de Ripoll hi va morir

Fa 112 setmanes

Un testimoni protegit situa Driss Oukabir a la casa d'Alcanar que va explotar

Fa 112 setmanes

Driss Oukabir anava de festa, bevia i no estava radicalitzat

Fa 112 setmanes

Una testimoni va veure una furgoneta marxar del xalet d'Alcanar minuts després de l'explosió

Fa 113 setmanes

El president de la mesquita belga on va exercir Es-Satty reitera que li va dir que parlava amb el CNI

Fa 113 setmanes

El president de la mesquita de Ripoll afirma que l'imam tenia «dues cares»

Fa 113 setmanes

La cèl·lula de Ripoll va intentar llogar furgonetes a particulars dient que eren per a una mudança

Fa 113 setmanes

Els autors del 17-A van comprar precursors d'explosius amb l'excusa de blanquejar roba al Marroc

Fa 113 setmanes

Els autors de l'atemptat del 17-A van anar a un casino de Salou amb un ganivet dies abans de l'atac

Fa 114 setmanes

L'agent dels Mossos ferida a Cambrils el 17-A: «Vaig pensar que em quedava allà, morta»

Fa 114 setmanes

Els agents que van abatre l'autor del 17-A: «Milers de vegades hem reviscut l'escena»

Fa 114 setmanes

El vídeo inèdit de l'atropellament a la Rambla mostra la cruesa de l'atemptat al judici del 17-A

Fa 115 setmanes

Jordi Munell: «Ens temem que serà un judici per passar pàgina i no per buscar la veritat»

Fa 115 setmanes

L'atemptat del 17-A es va començar a preparar l'octubre de 2016

Participació