ERC Ripollès proposa un pla de xoc d'emergència per a la comarca

Els republicans demanen autocrítica als alcaldes del Baix Ripollès per no haver assumit les competències pròpies de control i seguretat

Roda de premsa virtual d'ERC Ripollès
Roda de premsa virtual d'ERC Ripollès | ERC
NacióRipollès
29 de desembre del 2021
Actualitzat a les 12:47h
A causa del confinament comarcal del Ripollès, aprovat pel Procicat el passat 23 de desembre, el grup d’ERC al Ripollès torna a proposar la creació d’una taula de reactivació econòmica i social amb l’objectiu d’aprovar un pla de xoc econòmic i social a la comarca.

Tal com es va proposar al ple de pressupostos del Consell Comarcal del mes de novembre i a l’inici de la pandèmia, el grup d’ERC al Consell Comarcal va defensar la necessitat de constituir una taula de reactivació econòmica i social amb representació de tots els grups polítics i agents econòmics i socials. Una proposta que no fou avalada per part de l’equip de govern de JxCat, PSC i MES.

La Generalitat de Catalunya ha injectat aquest mes de desembre 136.719,27 euros al Consell Comarcal del Ripollès, i amb una segona aportació a principis d’any se superaran els 820.000 euros que es poden destinar a la finalitat que l’ens comarcal cregui convenient. Segons el secretari general d’ERC al Ripollès, Sergi Albrich, “aquesta xifra sumada a la que també han rebut els ajuntaments pot servir de base per impulsar un pla de xoc econòmic i social per donar resposta als sectors més afectats del Ripollès”.

El conjunt d’ajuntaments de la comarca han rebut aquest mes de desembre 153.885,62 euros de la Generalitat i amb el segon pagament previst a principis d’any es superaran els 923.000 euros. Per tant, el ens locals rebran més d'1,7 milions d’euros.

“Aquest pla de xoc econòmic i social ha de tenir com a objectiu principal contribuir a la recuperació del sector serveis de la comarca, així com la totalitat del sector econòmic afectat per la pandèmia i, a l’hora, ha de contribuir a la recuperació dels sectors socials i culturals i els serveis més afectats”, conclou Albrich.

El portaveu d’ERC al Consell Comarcal, Roger Bosch, ha apuntat: “Per part del nostre grup també demanem autocrítica dels representants polítics del Baix Ripollès. És evident que també hi ha una important responsabilitat local per haver assolit les xifres de contagis tant desorbitades que han conduït a aquesta situació. Qui té les competències en seguretat pública són els ajuntaments. Si s’hagués estat proactiu amb els sectors que no complien la normativa sanitària no haurien hagut de pagar justos per pecadors”. 

“Per altra banda, com a grup majoritari al Consell Comarcal, encara no hem rebut resposta per part del president de l’ens Comarcal per formar part de la reunió de la setmana passada amb el Govern de la Generalitat de Catalunya. Cal abandonar la política del tuit i el titular ràpid i posar-se a treballar amb les eines comarcals i no defugir responsabilitats. Cal posar en funcionament la taula de treball comarcal”. apunta Bosch.

El portaveu econòmic de la formació republicana, Xavier Juncà, insisteix: "A part dels 4,3 milions d'euros previstos i anunciats per destinar al Ripollès i a la Cerdanya, des del nostre grup seguirem insistint i treballant per aconseguir uns ajuts més quantiosos, justos, àgils i dimensionats a les administracions superiors, també al govern de l'Estat que és qui cobra els impostos principals vinculats a activitats econòmiques com son el IRPF, el IVA i el IS i també els autònoms i les quotes empresarials a la Seguretat Social. Ara bé, en cap cas podem permetre que els administracions locals i comarcals es desentenguin de les seves responsabilitats.”