El Pessebre Monumental del Ripollès mostra els indrets més emblemàtics de la comarca

El muntatge de Toni Colomé i Joan Monmany ja es pot veure al Museu Etnogràfic

El Pessebre Monumental del Ripollès té 42 metres quadrats
El Pessebre Monumental del Ripollès té 42 metres quadrats | Sicalipsis
NacióDigital
12 de desembre del 2020
Després de tres setmanes i dues centes hores d’intens treball de muntatge, per sisè any consecutiu l’artista pessebrista Toni Colomé, amb la col·laboració de Joan Monmany i altres amics, exposa el Pessebre Monumental del Ripollès al Museu Etnogràfic del Ripollès en motiu de les festes de Nadal. Enguany es compleixen 31 anys des de la primera vegada que va ser instal·lat en una versió més reduïda al vestíbul de l’escola Les Vedrunes de Ripoll.

Aquest any la Covid-19 ha reduït l’espai d’exposició que ha passat a ser de 42 metres quadrats i ha impedit que se’n pugui fer la inauguració, però es manté l’horari de visites respectant les mesures de prevenció de la malaltia. Com a novetat, l’artista ha rehabilitat la torre de Molló, una de les primeres que va construir. 

El Pessebre Monumental del Ripollès és una maqueta gegant, que ha anat creixent any rere any, i on s’hi pot observar els edificis i indrets més emblemàtics del Ripollès. De fet, hi ha representats 10 dels 17 pobles de la comarca i la intenció de l’artista i del seu equip de col·laboradors és acabar representant-los tots. La instal·lació també compte amb mecanismes de punts de llum, energia (la forja del martinet) i sis bombes d’aigua que donen vida als rius i fonts del pessebre.
 

El Pessebre té en compte tots els detalls. Foto: Sicalipsis


Alguns dels edificis i indrets reproduïts són els següents: el monestir de Ripoll, el monestir de Sant Pere de Camprodon, el pont vell de Sant Joan de les Abadesses, la casa Bonada, la bauma d’en Teixidor, entre d’altres, així com la totalitat de les onze  fonts que hi ha a la vila de Ripoll, i un munt d’esglésies, santuaris i cases de pagès. En el pessebre també hi 596 figures.

L’accés a la instal·lació és d’entrada lliure. I roman oberta des del 4 de desembre i fins al 6 de gener, de dimarts a diumenge amb la següents distribució d’horaris:

- de dimarts a divendres de 10 a 13:30 i de 16 a 18:00 hores,

- els dissabtes i diumenges de 10 a 13:30 i de 17:30 a 19:30 hores.  

- els dies 24, 25, 26, 27 i 31 de desembre, 1, 5 i 6 de gener de 12 a 14 i de 17:30 a 19:30 hores.
 

El Pessebre Monumental del Ripollès incorpora alguns dels indrets més emblemàtics de la comarca. Foto: Sicalipsis


El Pessebre Monumental del Ripollès sol rebre la visita anual de 4.000 persones.

Toni Colomé Romero és fill de Campelles on va néixer el 27 d'octubre de 1956, ha viscut tota la vida a Ripoll, si bé ara està instal·lat en una casa de pagès que també és reproduïda en el pessebre. Actualment està jubilat, tot i que havia treballat de llauner, feina que va compatibilitzar amb la creació de maquetes que va anar aprenent de forma autodidacta.

Joan Monmany és fill de Ripoll on va néixer l'11 d'octubre de 1959 i col·labora amb en Toni Colomé pràcticament des del seus inicis.
 

El Pessebre Monumental del Ripollès. Foto: Sicalipsis
 

El pont de Sant Joan de les Abadesses. Foto: Sicalipsis