Consells per millorar les varius

Malgrat que pot semblar un problema estètic, a la llarga pot esdevenir una malaltia crònica

Susanna Borrull
10 de desembre del 2020
Les varius són un problema de salut, si bé al seu inici, pot semblar un problema de caire estètic, a la llarga pot esdevenir una malaltia crònica i desenvolupar complicacions com trombosis, úlceres vasculars.

Que són?

Les varius de les cames són dilatacions de les venes degut a una disfunció de les vàlvules venoses. Aquestes s'encarreguen que el flux sanguini circuli en sentit ascendent, de les cames cap al cor, quan les vàlvules fallen, la sang s'estanca a les venes, augmenta la pressió, les parets dels vasos es debiliten, i és llavors quan la vena es dilata i es deforma. És el que anomenen insuficiència venosa.

És una patologia que afecta el 60% de la població adulta i és més freqüent en dones que en homes.

Quins són els principals desencadenants?

Sedentarisme, sobrepès, edat avançada, tabac, antecedents familiars, i canvis hormonals (durant l'embaràs, menopausa).

Quin símptomes produeixen?

Els símptomes poden ser diversos: sensació de pesadesa a les cames, rampes, dolor, sensació d'inflor, picor, visualment poden aparèixer des de petits capil·lars (aranyes vasculars) a venes més visibles, dilatades i tortuoses, alteracions en la pell (enfosquiment localitzat sobretot als turmells, èczema...), i en fases avançades poden aparèixer nafres o úlceres.

Tractament de les varius

L'objectiu principal del tractament és millorar el retorn venós a les cames. Es recomanen adoptar una sèrie d'hàbits saludables. Tot i que les varius no es poden prevenir si podem retardar la seva aparició, alleugerir les molèsties i evitar complicacions.

Consells per millorar les varius:

- Fer exercici amb regularitat, caminar és l'exercici més aconsellable per afavorir el retorn venós, també nedar, anar en bicicleta.
- Evitar estar moltes hores drets o asseguts, evitar creuar les cames, en professions o oficis que es treballa en posició molt estàtica es recomana fer pauses, intentar fer exercicis de flexió i extensió dels peus, posar-se de puntetes de forma repetida per activar la circulació.
- Reposar amb les cames elevades, alçar 10-15 cm la part baixa del llit mentre dormint.
- No utilitzar roba molt ajustada, fer ús de calçat còmode, evitar sabates de taló alt o sabata plana.
- Evitar fonts de calor: exposició directa al sol, estufes, banys d'aigua calenta, aigües termals, saunes, depilacions calentes
- Realitzar dutxes fredes, alternant amb aigua tèbia en sentit ascendent de peus fins a les cuixes.
- Fer massatges suaus a les cames amb gels específics dels peus cap amunt, seguint el sentit de la circulació venosa
- Utilitzar mitges de compressió.
- Mantenir la pell neta i molt hidratada.
- Tenir una alimentació correcta per controlar el pes i l'obesitat, evitar aliments amb alt contingut amb sal, ja que afavoreixen la retenció de líquids, evitar els aliments rics amb greixos saturats i els productes ensucrats Augmentar el consum de fibra (fruites i verdures), cereals integrals i d'aliments rics en flavonoides (nabius, móres, gerds, maduixes) que enforteixen les parets dels vasos sanguinis.
- Beure molta aigua (entre 1,5 i 2 litres diaris)
- Evitar l'alcohol i el tabac.


Susanna Borrull
Infermera