Un llibre repassa el mig segle de vida de la Fundació MAP

La presentació de “50 anys construint futur” ha comptat amb la presència del conseller Chakir El Homrani

La presentació del llibre s'ha fet a la sala del restaurant CAT Can Guetes de Ripoll, que gestiona l'entitat
La presentació del llibre s'ha fet a la sala del restaurant CAT Can Guetes de Ripoll, que gestiona l'entitat | Fundació MAP
NacióDigital
07 de desembre del 2020
Aquest divendres, 4 de desembre, s’ha presentat el llibre Fundació MAP. 50 anys construint futur, que explica la trajectòria del ja més de mig segle de l’entitat, que va néixer el 1968 fruit d’una associació de pares i mares que volien una atenció pels seus fills i filles amb discapacitat a la comarca del Ripollès.

La presentació ha comptat amb la presència del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el director de Dincat, Carles Campuzano i representants de la Fundació MAP.

Una comitiva reduïda que ha fet una presentació tancada al públic a la sala del restaurant CAT Can Guetes de Ripoll, gestionat pel Centre Especial de Treball de l’entitat. S’ha escollit aquest format a causa de les restriccions i també de la situació Covid-19, tant a la comarca, com a la pròpia Fundació MAP, on aquesta setmana s’ha detectat un brot al servei de Llars residència.

Una situació que s’ha tingut molt present durant l’acte amb paraules de suport i ànims a totes les persones afectades i a les seves famílies, i d’agraïment al personal de suport i al personal sanitari.

Pel que fa al llibre, l’han escrit a quatre mans la psicòloga i escriptora Cristina Casas Mata i la periodista Marta Rudé Rull, ambdues treballadores de l’entitat, que un cop celebrat l’aniversari l’any 2018 van encetar el repte de fer el primer recull escrit d’aquesta trajectòria. Per fer-lo han entrevistat testimonis i utilitzat documentació gràfica i documental de la pròpia entitat.

50 anys construint futur és un relat de persones, de territori i de valors escrit amb un estil planer i amè, que incorpora resums amb lectura fàcil per fer-lo més accessible. Compta amb 124 pàgines, acompanyades d’una vuitantena de fotografies d’ahir i d’avui, que s’estructuren a través d’una mirada actual. De cada suport o servei que es dona actualment, se n’explica els orígens, l’evolució i el present: suport a infants i joves, suport terapèutic i centres diürns, suport a l’activitat en comunitat, suport residencial i a la vida independent i suport al treball. Al final de cada apartat, s’incorporen fragments de conversa de testimonis que expliquen anècdotes o vivències relacionades amb cadascun d’aquests àmbits. 
 

El conseller Chakir El Homrani, durant la seva intervenció. Foto: Fundació MAP


Es tracta d’un llibre que recull el passat, però que també ens situa al present i que ens projecta un futur. En aquest sentit, en un últim apartat s’incorporen les opinions de representants de l’àmbit polític, social, econòmic, sanitari i educatiu de la comarca al voltant del significat de l’entitat pel territori i cap a on creuen que ha de seguir caminant.

L’edició del llibre ha anat a càrrec de la pròpia Fundació MAP, que ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona. Se n’han editat 700 exemplars, que es repartiran entre persones ateses, treballadores, famílies i voluntàries de l’entitat; entre institucions i entitats amigues, i també es posaran a la venda al públic en general a un preu de 15 euros.

Es podran comprar als equipaments de la Fundació i també en alguns punts que es
detallaran al web corporatiu de l'entitat. 

La Fundació MAP és una entitat sense ànim de lucre que treballa per oferir suports perquè les persones amb discapacitat o en situacions de vulnerabilitat al Ripollès gaudeixin de les mateixes oportunitats per desenvolupar una vida plena, autònoma i inclusiva. Suport a 
infants i joves, a l’activitat en comunitat, a l’activitat terapèutica i diürna, a l’habitatge, a la vida independent i al treball, amb un centre especial de treball propi. La fundació atén unes 600 persones cada any i compta amb 298 treballadors/es, 153 dels quals amb certificat de discapacitat.