La matrícula a la UVic-UCC creix un 8% en un any marcat per la Covid i el model híbrid

Continuen augmentant les inscripcions en titulacions oficials aquest curs i s'ha arribat a les 9.915

Presentació de les dades del curs 2020-21 de la UVic-UCC a Manresa
Presentació de les dades del curs 2020-21 de la UVic-UCC a Manresa | UVic-UCC
Redacció
28 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:03h
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya manté el creixement aquest curs 2020-21 malgrat la pandèmia i la frenada d'alumnes estrangers. Les matrícules de nou accés han crescut un 8% i el total de matrícules en titulacions oficials ha arribat a les 9.915. Una xifra que representa un 5% més que el curs anterior i un creixement sostingut des del curs 16-17 quan eren 6.520 matrícules. Unes dades que confirmen, segons el rector, Josep Eladi Baños, que ja s'ha convertit en una universitat "mitjana" amb un projecte "consolidat". També ha crescut un 25% els estudiants de nou accés a Medicina, arribant als 162 alumnes, i es fa una valoració positiva del model híbrid (classes presencials i en línia).

Les dades de matriculacions a la UVic-UCC d'aquest curs segueixen la tendència a l'alça dels últims anys i es demostra que, en les "pitjors circumstàncies possible" per la Covid-19 i la frenada d'estudiants estrangers, manté la "capacitat d'atracció" d'alumnes. Són paraules del rector, Josep Eladi Baños, que ha destacat especialment la xifra de 9.915 matrícules en titulacions oficials sumant tots els centres.

Segons el rector, el fet d'aproximar-se als 10.000 demostra que "ja fa temps que ha deixat de ser petita" i que ha passat a ser mitjana, fins tot per davant d'algunes universitats públiques i "molt a prop" de centres molt prestigioses. Una mida, ha afegit, que demostra que té un model "consolidat".

En relació als canvis que s'han hagut de fer a contra rellotge per implantar el sistema híbrid, ha afirmat que el model s'ha demostrat que funciona i n'han fet una valoració molt positiva tot dient que és una "aposta de futur". El cost de les inversions per a l'adaptació ha estat de 754.000 euros en el cas del campus de la UVic i d'uns 300.000 euros en el campus de la UCC de Manresa. També s'han reforçat el sistema de beques i s'han flexibilitzat els pagaments per atendre les dificultats econòmiques de les famílies.

Un 25% més d'estudiants de Medicina

Ha crescut l'interès pel grau de Medicina. Aquest curs s'han inscrit un 25% més d'alumnes de primer curs, passant de 130 a 162. I si es tenen en compte els quatre cursos que hi ha en marxa la xifra global d'estudiants és de 390. En total, 1.021 persones van sol·licitar plaça en aquest grau (el curs passat havien estat 700) i d’aquestes 110 ho van fer en primera preferència. La previsió és que arribin als 600 quan el grau estigui del tot desenvolupat.

D'altra banda, s'han cobert el 90% de les places de graus UVic-UCC. En el cas dels cicles formatius de grau superior i els màsters universitaris, les matrícules han augmentat un 6%. Destaca el cas del nou màster d'Educació inclusiva que ha cobert totes les places i hi ha llista d'espera.

En el cas de la UCC, hi ha hagut prop de 500 estudiants de nou accés i per primer cop s'han superat els 1.800 estudiants en total. Fisioteràpia i infermeria han cobert totes les places disponibles. I en la UVic, s'han matriculat 1.364 estudiants de nou accés, 4.981 matriculats en total i s'han cobert el 89% de les places, un 10% més que el curs passat. I entre els estudis més sol·licitats, infermeria (s'ha obert un tercer grup al primer curs), fisioteràpia, psicologia o nutrició, entre d'altres.

Reptes de futur

De cara al curs 21-22, es posarà en marxa un grau semipresencial de podologia i també de mestre en educació infantil (format híbrid), així com un nou màster universitari en auditoria de comptes. I entre els reptes de futur, s'han fixat eixamplar les aliances amb Amèrica del Sud i impulsar més projectes internacionals.

I pel que als projectes d’inversions i equipaments referents a la Fundació Universitària Balmes, destaca la inauguració, a principis del 2021, de les noves instal·lacions del Centre Tecnològic BETA a Can Baumann amb 1.280 m2. Es tracta de la primera peça del futur Parc Científic i Tecnològic concebut com a un "ecosistema amb instal·lacions pròpies de la UVic i d’empreses del territori en els àmbits de la recerca, la transferència i la innovació".

Per últim, el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, ha destacat que s'ha aconseguit un "equilibri pressupostari" malgrat les dificultats de la Covid-19 tot "reduint al màxim les partides per poder suportar la disminució d'ingressos i les inversions no previstes". I ha avançat que s'està treballant amb la Generalitat amb el nou contracte programa (des de fa dos anys que l'actual està caducat).