El Tectònic tanca la seva primera edició amb més de 26.000 espectadors

Més de 21.000 persones han vist la quinzena de films programats pels vuit festivals de cinema social, entre els quals el Gollut

Un debat sobre racisme al Tectònic d'enguany
Un debat sobre racisme al Tectònic d'enguany | Tectònic
NacióDigital
03 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:41h
El Festival Tectònic va tancar diumenge la seva primera edició amb un total de 26.650 espectadores, 21.308 dels quals són les persones que durant 11 dies han vist la quinzena de films programats pels vuit festivals de cinema social que formen el Tectònic, a la plataforma de cinema Filmin. Pel que fa a les activitats paral·leles que s'han organitzat relacionades amb les pel·lícules, la majoria en format virtual, hi han assistit un total de 5.342 persones. De les 14 pel·lícules programades nou eren estrena a tot Catalunya i vuit a tot l'Estat.

El Tectònic va posar el punt final diumenge amb l'acte de cloenda que, a causa de les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, no es va poder fer al Teatre Atlàntida de Vic, tal com estava previst, i es va fer en streaming pel canal YouTube del festival.

Al llarg de més d'una hora l'actor Sergi López, la directora de cinema Neus Ballús, i la periodista Mònica Terribas, van conversar sobre el tema central del festival: el cinema social i transformador. L'esdeveniment va tenir un total de 533 visualitzacions, on els espectadors van poder fer preguntes als protagonistes a través del xat del canal YouTube i participar així del debat. La cloenda i totes les activitats paral·leles es poden veure completes al canal YouTube del festival.


Des de l'organització del Tectònic es fa una valoració molt positiva d'aquesta primera edició del festival, que es va gestar durant la primavera passada en ple confinament per la Covid-19. Els organitzadors han ressaltat que "la iniciativa d'unir esforços i recursos entre vuit festivals de cinema social de tot Catalunya per crear una proposta que fos íntegrament en línia i a prova de previsibles confinaments de cara a la tardor, podem dir que va ser un encert, ja que el Tectònic s'ha desenvolupat en una setmana on les restriccions a causa de la pandèmia ens han obligat a estar sobretot a casa".

Dels vuit festivals que formen el Tectònic n'hi ha tres d'impulsors -el Festival Protesta, la Mostra Cinema Salut, Drets i Acció i el Terra Gollut film festival de Ribes de Freser- i cinc de col·laboradors -el Clam Festival, el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, el Festival Inclús, el Festival Panòptic i la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya.

El Tectònic s'ha celebrat del 22 d'octubre a l'1 de novembre. Ha tocat diversos temes socials d'actualitat com ara la crisi migratòria, la situació del sistema sanitari i el dret a la salut, el racisme policial o l'empoderament de la dona.

Ha comptat amb dos grans eixos. D'una banda la projecció d'una quinzena de llargmetratges d'arreu del món, tant de ficció com de documental, i de diferents temàtiques socials. Hi havia nou films que eren estrena a Catalunya i vuit que ho eren a tot l'Estat. Les estrenes a Catalunya eren 16 shots, A casa, my home, Burning out, Chichinette, Cholitas, Good neighbours, Para no volver, Automotive i Chão. L'abonament a Filmin per veure tot el festival tenia un preu de 7 euros.

El segon eix han estat les activitats paral·leles relacionades amb els films que s'han projectat, on algunes han estat presencials però retransmeses en streaming, i d'altres només en format virtual. S'havien programat vuit activitats que anaven des d'un monòleg amb la periodista i humorista feminista, Ana Polo a la conversa amb directores dels films programats, una conversa amb l'Helena Maleno per parlar dels migrants a la frontera sud o una taula rodona sobre el racisme policial a casa nostra.