El Gollut es desdobla i comença una edició confinada amb sis festivals més

El certamen de Ribes aposta per una edició en línia i presencial i per la col·laboració de manera paral·lela amb el Tectònic, exclusiu per internet

Presentació, amb els representants dels festivals impulsors,  Text Representants dels festivals impulsors: Festival Protesta, Terra Gollut Film Festival i Mostra Cinema Saluts, Drets i Acció
Presentació, amb els representants dels festivals impulsors, Text Representants dels festivals impulsors: Festival Protesta, Terra Gollut Film Festival i Mostra Cinema Saluts, Drets i Acció | ACN
NacióDigital
21 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:01h
Vuit festivals de cinema social de Catalunya s’han unit per crear el Tectònic. Arrenca aquest dijous, a les 8 de la nit a l'Hospital del Mar de Barcelona, amb un espectacle inaugural que consistirà en una instal·lació vídeo artística a càrrec de l'artista visual Pau Casanovas i amb la intervenció i conducció de la ballarina Laia Molins. En la inauguració es presentarà la programació de films del nou festival, que comptarà amb un aforament molt reduït de públic i alhora s’emetrà per streaming (aqui podeu consultar tota la programació).

El Tectònic està impulsat pel Festival Protesta, la Mostra Cinema Salut, Drets i Acció i el Terra Gollut film festival de Ribes de Freser, i compta amb la col·laboració del Clam Festival; el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona; el Festival Inclús; el Festival Panòptic; i la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya.

Segons explica l'organització, es va gestar en ple confinament durant la primavera passada amb l'objectiu de construir una proposta col·lectiva i transformadora, a partir de la suma d'esforços, de capacitats i recursos, la idea és col·laborar i no competir.

Amb la previsió dels possibles rebrots de la tardor, es va decidir que seria un festival en línia, fora d'algunes activitats paral·leles específiques que tindrien un format híbrid, amb un aforament reduït de públic i en streaming.

El contingut

El Tectònic se celebrarà del 22 d'octubre a l'1 de novembre. Tocarà diversos temes socials d'actualitat com ara la crisi migratòria, la situació del sistema sanitari i el dret a la salut, el racisme policial o l'empoderament de la dona.

Comptarà amb dos grans eixos. D'una banda la projecció d'una quinzena de llargmetratges d'arreu del món, tant de ficció com de documental, i de diferents temàtiques socials. Hi ha nou films que seran estrena a Catalunya i vuit que ho seran a tot l'Estat. Les estrenes a Catalunya són 16 shots, A casa, my home, Burning out, Chichinette, Cholitas, Good neighbours, Para no volver, Automotive i Chão. L'abonament a Filmin per veure tot el festival tindrà un preu de 7 euros.

El segon eix seran les activitats paral·leles relacionades amb els films que es projectaran, on algunes seran presencials però retransmeses en streaming, i d'altres només en format virtual. S'han programat vuit activitats que van des d'un monòleg amb la periodista i humorista feminista, Ana Polo, la conversa amb directores dels films programats, una conversa amb l'Helena Maleno per parlar dels migrants a la frontera sud o una taula rodona sobre el racisme policial a casa nostra.
 

Muntatge amb algunes de les pel·lícules del festival Foto: Tectònic


La cloenda serà el dia 1 de novembre al Teatre Atlàntida de Vic amb l'activitat "El cinema social a escena". Mònica Terribas conversa amb Sergi López i Neus Ballús. L'acte serà presencial però amb l'aforament limitat i es podrà seguir en directe per streaming.

Tot plegat es podrà seguir a través de tres canals: la plataforma Filmin, on es projectaran les pel·lícules, la pàgina web de Tectònic, centre de la mostra i el canal YouTube del festival, on es podran seguir les activitats paral·leles.

El Gollut continua amb una part presencial

El festival Gollut de Ribes de Freser, que enguany ha obert una nova etapa rebatejat com a Terra Gollut Film Festival, col·labora amb el Tectònic, amb alguns films i activitats, sempre a través d'internet.

Per altra banda, la setena edició del certamen de Ribes evoluciona pel seu compte i funciona diferent: combina sessions en línia per internet i sessions presencials a diferents punts del territori, com ara Ripoll, Queralbs i Vallfogona.

El certamen segueix posant l'accent en el cinema compromès i de transformació social i s'ha marcat com a objectiu arribar a més públics que habitualment no tenen accés al cinema o a la cultura com ara col·lectius en risc d'exclusió social.

Des de l'1 d'agost i fins al 31 de desembre es fan les sessions "Ontour, de Cinema amb Valors" que inclouen films d'altres edicions mentre que les sessions dels films que competeixen enguany es fan del 9 al 31 d'octubre del 2020.

- Podeu consultar aquí el programa del festival Gollut