Ribes de Freser reclama un cribratge massiu després del brot a la residència

El Departament de Salut, amb la situació actual, no té previst activar aquesta mesura

La residència municipal on s'ha detectat el brot de Covid-19
La residència municipal on s'ha detectat el brot de Covid-19 | Laia Deler
19 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:47h
L’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, ha reclamat al Departament de Salut un cribratge massiu a la població, després del brot de coronavirus a la Residència Municipal per a la Gent Gran de la setmana passada. La petició es va fer en una trobada que es va celebrar aquest diumenge al matí per avaluar la situació. 

El Departament de Salut, segons ha declarat un portaveu a NacióRipollès, no té sobre la taula la possibilitat de fer un cribratge massiu a Ribes de Freser. "Vigilància epidemiològica és qui, sota criteris epidemiològics, ens ha de dir si és necessari o no. Ho estem estudiant però de moment no està previst", expliquen des de la conselleria. "Això no vol dir que la situació no canvií, avui pot ser d'una manera i d'aquí uns dies una altra", matisen. 

Salut encara no ha donat cap resposta oficial a l’Ajuntament sobre el cribratge. “Esperem a veure què decideixen, però cal que sigui el més aviat possible”, ha demanat Sanjaume, en declaracions a NacióRipollès.

“Creiem que cal fer un cribratge, és molt necessari. La residència estava oberta i tots els residents són famílies de Ribes”, argumenta l’alcaldessa. “Hem de saber quin ha estat l’abast real del brot. Som un poble molt petit, una comarca molt petita, tothom és mou per tot arreu, i a hores d’ara encara no sabem d’on han sortit els contagis”, afegeix Sanjaume, que també assegura que té “plena confiança en els professionals sanitaris”. 

El brot a la residència de Ribes de Freser, segons ha pogut saber aquest diari i ha confirmat el Departament de Salut, té una defunció d’una resident amb patologies prèvies i un total de 54 positius: 37 residents amb simptomatologia lleu o assimptomàtics, tres residents ingressats a l’Hospital de Campdevànol i 14 treballadors molt lleus o asimptomàtics. 
 
El brot de Ribes de Freser és el primer que afecta un equipament d'aquestes característiques del Ripollès. La Residència Municipal per a la Gent Gran de la Vall de Ribes és de titularitat pública i la gestiona l'entitat Sumar, vinculada a la Diputació de Girona.