Entren en vigor el tancament de bars i restaurants, i les limitacions als comerços

El DOGC publica l'ordre del Govern però deixa en suspens tres mesures que podrien vulnerar drets fonamentals

Les terrasses obrint amb aforament limitat
Les terrasses obrint amb aforament limitat | Anna Mira
16 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 21:12h
La disposició de mesures per frenar l'expansió de la Covid-19 que, entre d'altres, tanca bars i restaurants durant 15 dies, ha entrat en vigor a la una de la matinada, un cop s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Entenent que no poden esperar, la Generalitat ha publicat la resolució amb totes les mesures per frenar els contagis de coronavirus, amb una disposició que deixa en suspens aquelles qüestions que afecten drets fonamentals i sobre les quals s'hi ha de pronunciar la justícia. 
 
Així, totes les mesures entren en vigor, també la que ordena tancar bars i restaurants, excepte aquelles que fan referència a la limitació de les reunions a un màxim de sis persones, les classes a la universitat de manera telemàtica -que ja està activa des d'aquest dijous- i l'activitat dels centres de culte, a l'espera de la resolució del tribunal.

No és el primer cop que es produeix un pols entre la Generalitat i la justícia en qüestions relacionades amb les restriccions per la Covid-19. Ja va passar al Segrià, quan el Govern va ordenar un confinament perimetral a diversos municipis de la zona per mirar de controlar el brot de l'estiu, un dels més complicats des que es va aixecar l'estat d'alarma. De matinada, el jutjat de guàrdia de Lleida va tombar l'enduriment de les mesures, i també la Fiscalia s'hi va pronunciar en contra en considerar que, per a prendre aquella decisió, calia activar l'estat d'alarma.

En el cas actual, que afecta tot Catalunya, el TSJC no ha dit que no accepti les mesures, però sí que ha demanat més temps per prendre una decisió, que s'hauria de produir en les properes hores. La Generalitat, però, ha optat per tirar pel dret i no esperar la resolució judicial. La incertesa de les últimes hores té, com a principal afectat, el sector de l'hostaleria i la resta d'àmbits afectats per les restriccions.  

La bateria de mesures anunciades pel Govern i aplaudides pel Ministeri de Sanitat tenen per objectiu reduir els contagis de coronavirus a les portes de la segona onada. Contemplen el tancament de bars i restaurats, que només podran fer servei a domicili o per emportar, i limitacions d'aforament als comerços. La Generalitat vol que la societat limiti al màxim la mobilitat i els contactes amb persones de fora de la bombolla, i per això hi haurà sancions d'entre 300 i 6.000 euros per a la gent que se salti les restriccions. 

Tot i això, el mateix doctor Argimon admetia dijous que les mesures no serviran per doblegar la corba, però sí per guanyar temps davant del fet que la pressió hospitalària comença a incrementar-se. Ara com ara, no es contempla demanar un confinament perimetral de Catalunya, perquè els casos són interns i no exportats d'altres zones de l'Estat o altres països.
Bars i restaurants ja s'han mostrat obertament en contra de l'aplicació de l'ordre, i han demanat que les normes que es vulguin proposar es consensuïn amb els afectats.

El Procicat aprovava ahir el tancament de bars i restaurants i noves restriccions d'aforament a comerços i actes culturals per frenar els contagis de coronavirus. Es redueix al 30% l'aforament al comerç i als mercats, se suspenen congressos, convencions i fires, es tanquen sales de jocs i bingos i es limita les activitats esportives als gimnasos.

Bars i restaurants tancaran 15 dies però podran oferir recollida o servei a domicili, amb els restaurants dels hotels restringits únicament als hostes. Als espectacles culturals, l'aforament serà del 50%. El Govern demana limitar la mobilitat fora del domicili i els contactes socials.

Les noves mesures aprovades pel Procicat deixen sense efecte les resolucions aprovades en les últimes setmanes a nivell territorial, i unifiquen els criteris a tota Catalunya. A banda d'impulsar restriccions, el Procicat també recomana evitar els desplaçaments fora del municipi de domicili per limitar la mobilitat.

Les restriccions inclouen fer les classes universitàries teòriques virtualment, que les universitats ja han atès i que han començat a aplicar aquest dijous, així com la recomanació a les empreses de fer teletreball sempre que sigui possible. A més, als centres de treball s'han d'extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

En el sector comercial, el Govern tanca tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l'excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d'accés, més enllà de la restricció d'aforament al 30%. També s'hauran d'habilitar fluxos de pas per evitar l'encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.

Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s'haurà de restringir l'aforament a una sola persona per cada compra.

Als hotels, les zones comunes només podran comptar amb un 50% de l'aforament. Els gimnasos i equipaments esportius hauran de treballar amb cita prèvia i un aforament del 30%. També queden suspeses quinze dies les competicions esportives d'àmbit català de tot tipus, ja siguin federades, escolars o privades. A més, hauran de tancar les instal·lacions poliesportius que no tinguin controls d'accés per vigilar l'aforament.

Entre les restriccions, també hi ha l'obligació de tancar els parcs i fires d'atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

Al sector cultural es redueix l'aforament al 50% i haurà de tancar, com a molt tard, a les onze de la nit. Els seients sempre s'hauran d'assignar prèviament. La mesura també afecta espectacles públics o altres activitats recreatives.