La Generalitat desmantella la minicentral elèctrica al Ritort a Molló

Les obres milloraran la connectivitat fluvial de la conca del riu Ter

Redacció
07 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 12:14h
Les obres ja han començat
Les obres ja han començat | Generalitat
Ja s’han iniciat els treballs per desmantellar la minicentral hidroelèctrica de Molló, al Ritort,  amb l’objectiu de millorar la connectivitat fluvial de la conca del riu Ter. L’actuació, duta a terme per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Infraestructures.cat -amb la coordinació i supervisió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)-, suposarà una inversió propera als 208.000 euros i tindrà una durada màxima de quatre mesos. L’actuació, que beneficiarà el riu Ritort i el torrent de Fabert, es materialitza després d’extingir-se la concessió de la minicentral, amb l’objectiu de recuperar el cabal natural i la connectivitat fluvial en un tram fluvial protegit com a reserva genètica de truita autòctona.

Es demoliran diverses infraestructures de la minicentral, concretament l’assut i la captació en el riu Ritort, les captacions en el torrent de Fabert i la conducció de transport en el tram de creuament en aquest darrer curs fluvial. Prèviament, però, s’han fet actuacions consistents en condicionar dos camins d’accés, el desmuntatge d’elements presents en la captació i la retirada i redistribució de sediments aigua avall de la minicentral hidroelèctrica.

La principal infraestructura de captació té una alçada des dels fonaments fins a la cota de coronació del sobreeixidor de 6 metres, la qual cosa suposa uns 4,5 metres des del llit del riu i una amplada de banda a banda de la llera de 8 metres.
 

La minicentral, vista des de l'aire Foto: Generalitat de Catalunya


La demolició es farà amb martell hidràulic i elements auxiliars per al tall amb soldadura. Els materials resultants de la demolició (formigó i ferralla) es transportaran a un abocador controlat. Un cop executada l’actuació s’utilitzaran els blocs de pedra existents a la zona d’obres (de les antigues esculleres) per a fer noves esculleres de protecció dels marges del torrent, minimitzant el risc de desbordaments. Es realitzarà una pesca i retirada de truites, i posterior reintroducció aigües amunt, per a evitar possibles afeccions, i es tindrà especial cura en la reintroducció dels sediments acumulats a la presa durant tots aquests anys, per evitar danys aigües avall.

Garantir el cabal ecològic

El riu Ritort i el torrent de Fabert són cursos fluvials de règim nival, amb un cabal màxim que es dona a la primavera arran del desgel, que s’inclouen dins de l’àrea de reserva genètica de la truita de riu. Per tant, els treballs respectaran el període de fresa i reproducció d’aquesta espècie, que té lloc entre novembre i febrer. Aquesta actuació garantirà la connectivitat fluvial d’aquest tram de riu, afavorint el flux constant d’aigua i eliminant els obstacles.

En l’actual període de planificació (2016-2021) està previst destinar 8,7 milions d'euros en mesures per garantir la connectivitat fluvial i la implantació dels cabals ecològics a les conques internes de Catalunya. Des del mes de juny de 2020, s’han de garantir els cabals ambientals en el 100% dels rius de les conques internes. Aquesta és una actuació més del llistat d’actuacions que l’Agència Catalana de l’Aigua te previst executar en compliment de la millora de la connectivitat fluvial.