Muntanya

El Festival de Senderisme dels Pirineus porta aquest cap de setmana 11 rutes molt diverses al Ripollès

Propostes a l'aire lliure i en petits grups, la forma d'adaptar-se a les precaucions per la Covid-19

per Redacció , Saldes , 15 d'octubre de 2020 a les 11:28 |
La ruta d'Ulldeter i Camprodon | Ripollès Discovery Walking
Els Festivals de Senderisme dels Pirineus han arribat enguany a la cinquena edició amb un total de vuit esdeveniments programats, els quals ofereixen entre tots ells més de 80 activitats de juliol a octubre. El primer dels certàmens, el qual s'organitzava per primer cop, va tenir lloc al Berguedà el 4 i 5 de juliol. Posteriorment, es van dur a terme el de la Vall Fosca (30 de juliol-2 d'agost); la Vall d'Aran (24-30 d'agost); l'Alt Empordà (25-27 de setembre); i posteriorment es faran la Conca Dellà (2-4 d'octubre); la Garrotxa (2-4 d'octubre); la Vall de Boí (10-12 d'octubre), i el Ripollès (16-18 d'octubre), que tancarà l'edició d'enguany. Per prevenció es fan activitats amb grups reduïts, mantenint la distància de seguretat i garantint que portin mascareta i es faci la higiene de mans.

Amb una durada d'entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals, a més d'activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada certamen, incloent-hi espais naturals d'alt valor, com ara sis parcs naturals i l'únic parc nacional de Catalunya.


Pel que fa al Ripollès, hi haurà diverses 11 activitats distribuïdes per tota la comarca de diferents nivells de dificultat perquè tothom hi tingui cabuda: rutes al costat de gorgs i salts d’aigua, circuits d’orientació, excursions de vertigen, phototrekking, nòrdic walking, sortides pel Parc Natural, entre d’altres. Totes les activitats inclouen un “kit del senderista” amb Producte del Ripollès.

També es faran activitats paral·leles: activitats en el marc de la Setmana Bio (del 17 al 25 d’octubre), Fira de la Carbassa a Sant Joan de les Abadesses (diumenge 18 d’octubre) i una activitat cultural al Museu Etnogràfic de Ripoll.

 
Un festival de senderisme és una oportunitat excel·lent per gaudir de la muntanya a un altre ritme, acompanyats de guies interpretadors locals que estimen el territori i que van descobrint als participants el patrimoni natural i cultural del Ripollès.


- Descarrega't el programa complert del Ripollès

La Covid-19 retalla festivals

Enguany es preveia la celebració d'onze festivals, el mateix nombre que l'any passat, però tres s'han hagut de cancel·lar per les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid-19: els de la Cerdanya, la Pica d’Estats i la muntanya d’Alinyà. Mentre, els vuit que sí s'han pogut dur a terme han treballat per adaptar-se a tots els protocols d'higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques.

Cal tenir en compte, però, que esdeveniments com els Festivals de Senderisme són de per sí una opció de turisme rural i de natura idònia en el marc d'aquestes recomanacions. Es tracta de rutes i trobades a l'aire lliure a l'alta muntanya, en grups petits i amb reserva prèvia. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i recolzar el seu teixit econòmic de petits productors.

Aquests esdeveniments s'inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Les Illes Canàries també han estat escenari de diverses edicions d'aquestes trobades. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. També s'ofereix alguna ruta pensada per a persones amb mobilitat reduïda al Garrotxa Volcanic Walking. A més, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades.

 

Participació