L'hostaleria del Ripollès «salva els mobles» amb el 90% d'ocupació a l'estiu

El sector, però, està preocupat per una tardor incerta

NacióDigital
03 de setembre del 2020
Actualitzat a les 9:01h
Uns ciclistes pujant a Vallter
Uns ciclistes pujant a Vallter | ACN
El sector hoteler del Ripollès fa un balanç positiu de la temporada d'estiu. La mitjana d'ocupació el juliol ha estat del 80% mentre que a l'agost s'ha arribat a la plena ocupació a molts establiments i allotjaments.

Tot i això, es mostren cauts i recorden que venien de tres mesos de tancament per la Covid-19. "L'afluència ha estat bona, hem salvat els mobles aquests dos mesos però no hem recuperat res, el que vam perdre en el confinament s'ha perdut", subratlla el seu president Fran Barroso.

I recorda que enceten la tardor amb molta incertesa per la pandèmia. A l'hotel de la Vall de Núria el mes d'agost ha estat també el millor de l'estiu amb un 80% d'ocupació, un 9% més que el mateix mes del 2019.

"Veníem del 0 tècnic, de la ruïna total i del tancament forçós i absolut i aquest estiu hem fet el que s'ha pogut", explica a l'ACN el president de l'Associació Professional d'Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso. Afirma que hi ha hagut "molta afluència" de visitants, turisme d'interior, a la comarca i que això els ha permès "salvar els mobles" aquest estiu.

Les estades han estat més llargues que altres anys. Si el 2019 la mitjana era de 2 o 3 nits, enguany s'ha incrementat a 4 o 5 nits. Les reserves durant el juliol van ser més volàtils, amb cancel·lacions d'última hora i noves reserves, mentre que a l'agost van ser constants i es va poder arribar a la plena ocupació a molts negocis.

Aquest augment d'ocupació ha suposat també una càrrega important de feina per a les empreses que tenien unes plantilles "empetitides" per la "incertesa" de la pandèmia. Segons Barroso, hi havia el temor d'un nou confinament o mesures de seguretat més restrictives. La bona notícia és que no els consten tancament d'allotjament o restaurants aquest estiu, de manera que la majoria han pogut mantenir els negocis enmig de la Covid-19.

Ara, però, entraran en la "incertesa absoluta a la tardor" si bé esperen que el turisme d'interior es mantingui els caps de setmana. "Tenim l'esperança que al Ripollès continuïn venint visitants, aprofitant les dificultats per viatjar a l'estranger, i que la gent del país faci país", subratlla Barroso.

Des del Consell Comarcal del Ripollès coincideixen amb la valoració del sector de l'hostaleria. Segons el seu president, Joaquim Colomer, "ha sigut un primer pas, s'ha salvat la temporada d'estiu i ajuda i reconforta a tot el sector però no hi ha una preocupació menor de cara als pròxims mesos que falten per acabar l'any".

Preguntat pels factors que han contribuït a la bona ocupació, Colomer subratlla l'oferta de "natura i proximitat" de la comarca. "No tenim grans complexes hotelers, sinó hotels i habitatges turístics de dimensions més reduïdes que és el que la gent ha buscat amb la covid-19", detalla.

També creu que hi ha contribuït tenir un índex baix de contagis i la recent aposta per una nova marca turística i campanyes de promoció en transports públics que seguiran en els pròxims mesos.

Un 9% més de pernoctacions a la Vall de Núria

Des de FGC creuen que l'obertura de "tots els actius" de muntanya de les estacions com Vallter 2000 i la Vall de Núria han contribuït en la "reactivació" del turisme local durant l'estiu. El seu president, Ricard Font, explica a l'ACN que les previsions "eren molt pitjors" del que ha acabat passant aquest estiu. Les dificultats per viatjar a l'estranger han afavorit l'arribada de visitants de diferents punts de Catalunya que han apostat per redescobrir o conèixer espais de natura al Ripollès.

La mitjana d'ocupació a l'hotel de Vall de Núria, que es va obrir el 3 de juliol després del confinament, ha estat del 51% durant el juliol (un 16% menys que el mateix mes del 2019). La dada més positiva ha estat l'agost, amb un 79,6% de reserves i un 9% més si es compara amb l'ocupació de l'agost de l'any passat. La mitjana d'estades també ha crescut passant de 2 o 3 nits a 4 o 5 nits.
 

La Vall de Núria, aquest estiu. Foto: Vall de Núria


I en el cas del cremallera, des de l'1 de gener fins al 23 d'agost va transportar 122.892 passatgers, un 37% menys respecte el mateix període del 2019 quan van ser 196.101. Aquesta davallada s'explica també per l'augment important de visitants que aquest estiu han decidit pujar a peu fins a Núria i baixar amb el tren cremallera. "En un dia, unes 300 persones pugen a peu i baixen en cremallera, és molt superior als habituals", destaca Font.

Arran de la Covid-19, el Santuari de Núria ha suspès els actes d'aquest 1 de setembre de la tradicional Diada de Sant Gil i la missa a la basílica de la Vall de Núria s'ha retransmès pel canal de Youtube del Bisbat.

Un altre servei que ha funcionat molt bé a l'estiu ha estat el Telecadira Panoràmic de Vallter. Des de principis d'any i fins al 26 d'agost ha tingut 8.089 visitants, un 53% més que el mateix període de l'any passat. Des de FGC s'han marcat també com a objectiu potenciar l'estació com a port de muntanya i per practicar ciclisme.

Per Font, "el turisme local ha respost" i esperen que la temporada d'hivern que ja estan preparant per tenir-ho tot a punt amb les primeres nevades també sigui bona.